Förra helgen besökte Samuel Stephan, gruppledare för Sverigedemokraterna i Upplands Väsby, och Tindra Hasslerot Forsberg (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, Väsby konsthall.

– Vi ville se vad det röda styret i Upplands Väsby lägger skattepengarna på, säger Samuel Stephan.

De filmade delar av Åke Sjöbergs utställning "Mansmyter", och lade sedan upp klippen i partiets sociala medier. I ett av verken beskrivs SD som ett främlingsfientligt parti.

Samuel Stephan och Tindra Hasslrot Forsberg (SD) är kritiska till att kommunala skattepengar går till den sorts konst som just nu visas på Väsby konsthall.

Samuel Stephan och Tindra Hasslrot Forsberg (SD) är kritiska till att kommunala skattepengar går till den sorts konst som just nu visas på Väsby konsthall.

Privat

– Vi upplevde konsten som jättekonstig, mest en massa text och bilder som var både anti-man och anti-SD. Vi fick höra att det varit väldigt få besökare på den här utställningen. Det är inte okej att kommunen stöttar konst som medborgarna inte vill ha.

SD planerar framöver att lägga en motion om kulturens inriktning i Väsby, grundat på en medborgarundersökning de vill göra.

– Jag tycker det är på sin plats att ifrågasätta vilken konst som visas. Det har ju tidigare gjorts undersökningar om vilken arkitektur Väsbyborna vill ha på nybyggda hus, och då landade det i klassisk stil.

Men bör politiker lägga sig i vilken konst som visas?

– Jag vill att konsten ska vara fri, men utgå från folkets vilja. Det är inte några enskilda aktivister som ska bestämma vad det ska vara för konst, då blir den inte heller fri, säger Samuel Stephan.

Men Tidöpartierna, där ni ingår, är ju överens om att politiker ska hålla armlängds avstånd till kulturen?

– Jag vill att medborgarna ska bestämma vilken konst de vill ha i konsthallen och vilken kultur som visas i Messingen. Det är ju våra skattepengar det handlar om.

Konsthallen: Håll avstånd

Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthall, har inte tidigare varit med om att politiker framfört kritik mot en särskild utställning. Han tycker att politiker ska hålla "armlängds avstånd" från kultur.

– Vi blir mörkrädda om detta är en utveckling vi har att vänta av politiken.

Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthall.

Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthall.

Charlotte Arwedsson

Även Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, är kritisk till SD:s utspel.

– Det är häpnadsväckande av SD att påstå att politiska partier skulle styra Väsby konsthalls utbud. Väsby konsthall är en fri konstförening som själv bestämmer vilken konst eller gestaltning som ska visas upp. Konstnärliga avväganden sköter konsthallenl på egen hand.

Bohman lyfter fram den fria konsten som en styrka.

– Väsbys mittenstyre ser en stor kraft i fritt tänkande människor som bär fram sina egna och fria konstnärliga uttryck.

Varför tycker du att det är ett problem att politiker styr kulturen?

– Kraften och energin i den fria kulturen bor i just det faktum att den är fri.