I början av sommaren 2022 rapporterade Mitt i om att Granby gård, som står igenbommad mitt på Järvafältet, snart skulle få nya hyresgäster i form av scouterna.

Staden, som äger gården, hade tidigare skickat ut en efterlysning på potentiella hyresgäster. Hittade man en passande lösning skulle man bekosta en upprustning av byggnaden, något som beräknades kosta fyra miljoner.

Scouterna, som lider av en stor brist på lokaler, var en perfekt matchning tyckte dåvarande bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M), som såg till att en avsiktsförklaring tecknades mellan partnerna.

Avtalet innebar att fastighetskontoret och scouterna tillsammans skulle göra upp en plan för hur huset ska renoveras för att passa ändamålet på bästa sätt.

Mitt i Järvas förstasida i början av juli 2022.

Mitt i Järvas förstasida i början av juli 2022.

Skärmavbild

Står stilla

Men nästan två år senare tornar en fortfarande igenbommad Granby gård upp sig på på Järvafältet.

Och enligt scouterna har processen mycket riktigt gått långsammare än väntat.

– Från vårt håll tog vi ganska direkt fram ett tydligt förslag på vad som skulle behövas för att vi skulle kunna bedriva verksamhet i gården. Det var tre olika steg och olika storlek på de föreslagna renoveringarna, så att staden kunde ta ställning till vad de kände skulle kunna vara en rimlig investering, berättar William Mårding, ordförande i Stockholms scoutdistrikt.

William Mårding, ordförande i Stockholms scoutdistrikt.

William Mårding, ordförande i Stockholms scoutdistrikt.

Privat

De presenterade förslagen för fastighetskontoret, men sedan dess har de inte hört något mer från staden.

– Det har stannat upp och varit stilla ganska länge. Vi väntar på är ett avtal med hyresförutsättningar. Eftersom vi är en ideell verksamhet kan vi inte hyra för en summa där staden får tillbaka sin investering för renovering, utan det här förutsätter att de ser en investering i att de främjar den verksamhet som scouterna bedriver.

– Vi är helt redo att flytta in, vi väntar bara på att kunna skriva ett avtal inom de förutsättningar vi har.

Granby gård på Järvafältet har stått tom sedan 2016. Här i april 2024.

Granby gård på Järvafältet har stått tom sedan 2016. Här i april 2024.

Emma Löf Hagström

Stor brist på lokaler

Scouterna skriker efter nya lokaler, och Granby gård skulle vara en mycket välkommen del av en lösning, enligt William Mårding.

– Vi hade en tillväxt på 2,6 procent förra året, men i Stockholm har vi fortfarande 7 000 barn i kö till våra verksamheter. Den direkta anledningen till att vi inte kan släppa in fler är just bristen på lokaler.

Renovering pågår

Enligt staden händer dock saker på platsen. Moderaternas utspel om gården kom mitt under valrörelsen, enligt nuvarande bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V), och tidsplanen var inte helt realistisk, menar hon.

– Upprustningen av Granby gård pågår för fullt eftersom vi vill att scouterna ska kunna flytta in så fort som möjligt. Huset var väldigt slitet och det fanns en gammal vattenskada att hantera. Men utvändigt är det mesta klart, så nu arbetar man med att bli klar med insidan. Målsättningen är fortfarande att det ska bli inflytt så fort som det bara går.

Att scouterna inte hört något från staden om varken renovering eller hyresavtal beror även det på att saker tagit längre tid än man trott.

– Det är framför allt frågor som brandsäkerhet, tillgänglighet och bygglov som har varit lite mer komplicerade och krävt mer utredningsarbete än vad fastighetskontoret först hade räknat med. Jag har verkligen förståelse för att scouterna är otåliga, det är jag också. Men det är bara bra att vi hjälps åt att trycka på för att skynda på processen.

Hur kommer hyressättningen fungera?

– Det finns inget färdigt avtal än men det blir en hyresnivå enligt självkostnadsprincip. Hyran ska hållas låg.