Fredrik Saweståhl hade varit kommunstyrelsens ordförande i nio år när han efter valet 2018 försvann från kommunpolitiken.

– Jag kände att jag hade gjort mitt i någon mening. Eftersom det blev ett nytt styre tänkte jag att då får andra ta över. Jag fick också fler uppdrag i regionen. Dessutom hade jag varit heltidspolitiker i nästan tio år och kände att det var läge att göra något annat en stund.

Hur ser du tillbaka på din tid inom kommunpolitiken?

– Under mina år och alla år som vi hade en moderatledd Allians gjorde vi mycket bra saker och en del ganska stora misstag. Men det gör alla. Ska man vara självkritisk borde vi till exempel ha fokuserat mycket mer på att lösa trafikproblemen på Tyresövägen innan man ens började diskutera en del av utbyggnadsplanerna i Strand och östra Tyresö.

Fredrik Saweståhl har tagit en paus från regionfullmäktige när Mitt i Tyresö träffar honom. Inom regionen har han varit politiskt engagerad i över 10 år. Efter valet hoppas han ta en plats i riksdagen.

– Jag vill öka mitt engagemang i politiken och det finns väldigt mycket mer jag vill göra. Jag vill kunna bidra mer till att utveckla Moderaternas politik men också pusha för nödvändiga reformer som skulle vara bra för Tyresö, Stockholm och Sverige.

Vill driva hbtq-frågor

Hans politiska bakgrund i Tyresö ser han som en fördel.

– Jag tror att det är viktigt att personer som sitter i riksdagen också förstår hur det fungerar, och vad beslut får för konsekvenserna, i kommunerna.

Trygghetsfrågan är viktig, tycker han. Han vill till exempel se skärpta straff och en storsatsning på polis och rättsväsende.

Men han vill också stå upp för bland annat valfrihet i vård och skola och driva till exempel hbtq-frågor.

– Jag har jobbat med hbtq-frågor i 25 år och varit med och förändrat Moderaterna i den resan. Vi har fortfarande problem vi behöver åtgärda, som hatbrott och hedersproblematiken. Vi behöver använda nationella verktyg – lagar, regler, se över resurser inom polisväsendet – men också ha med den lokal nivån för det är där man möter människorna inom skolan, socialtjänsten och så vidare.

Miljön högst på agendan

Men det är miljö- och klimatfrågorna han sätter högst på sin agenda. Där menar han att det behövs en "grön höger för en nystart av Sveriges klimatpolitik".

https://www.mitti.se/nyheter/tyresos-enda-riksdagsledamot/repujs!jtVEAn9t738zbZlwVWs2UQ/

Han vill sätta stopp för det han kallar dålig plakatpolitik och fokusera på de åtgärder som ger stora resultat. Det får honom att komma in på kärnkraften.

– Det är helt orealistisk att tro att vi ska kunna bygga tusentals vindkraftverk i Stockholmsområdet där vi är så tättbefolkade. Alltså behöver vi stabil och säker energiförsörjning och där kommer naturligtvis kärnkraften in. Det finns ställen där den redan finns som man skulle kunna bygga vidare på till exempel. Vi behöver tänka ur ett Stockholmsperspektiv, hur ska vi få tillräckligt mycket energi hit.