Konstruktionen som bär upp Sätra ishall är i så dåligt skick att den riskerar att rasa ihop. Det framkom av en rapport som fastighetskontoret fick i fredags. I dag, torsdag, stängs hallen och byggnaden spärras av.

– Vi låser dörrarna i detta nu. Konstruktionen är inte bärig och stabil. Vi har vetat om att den är dålig sedan 2018, men nu har marken satt sig ännu mer. När vi fick veta det beslöt vi på en gång att stänga hallen. Ingen får komma till skada, säger Lena Remaeus, kommunikationschef vid fastighetskontoret.

Söker lösningar

Sätra ishall skulle ha stängt till sommaren. Då skulle den rivas och en ny hall börja byggas. De klubbar som tränar i Sätra ishall skulle då evakueras till den nya ishall vid Mälarhöjdens IP, som ska vara klar i sommar.

Vart klubbarna nu ska ta vägen fram till dess är inte helt klart. Idrottsförvaltningen "jobbar frenetiskt" med frågan, berättar Jenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig vid förvaltningen.

– Vi har möjliga lösningar men vi behöver prata med de berörda föreningarna innan vi går ut med information om det. Ingen tycker att det här är roligt, men vi hoppas på förståelse. Säkerheten är det viktigaste, säger hon.

Det är framför allt M/B Hockey som tränar i ishallen, med nio ungdomslag och ett seniorlag. Dessutom tränar Sätra konståkningssällskap och Skarpan Hockey några timmar i veckan vardera.

Personal slog larm

Fastighetskontoret har i många år kontinuerligt bevakat skicket på Sätra ishall. Vid en undersökning 2018 visade det sig att marken sjunkit 40 centimeter, vilket påverkade konstruktionen redan då. Nu har marken alltså sjunkit ytterligare.

Den extra utredning som nu gjorts kom till sedan driftspersonal slagit larm.

– Vi förstår att det här blir trassligt för många, men säkerheten går främst, säger Lena Remaeus.

Ny hall ska byggas

Den nya ishall som ska byggas får två rinkar: en träningshall och en förbundshall med läktare för 1 200 personer. Byggherre är Hemsö.

– Vi får se om det finns möjlighet att riva och börja bygga tidigare än planerat, säger Lena Remaeus.