Sätra IP är i dåligt skick och behöver totalrenoveras. De gummibelagda friidrottsytorna är gamla och slitna. På flera ställen finns synliga knölar och hål där vatten blir liggandes.

Men nu ska idrottsplatsen rustas upp, det beslutade fastighets- och idrottsnämnderna förra veckan.

Sätra IP består av en naturgräsplan med friidrottsytor, en friidrottshall, en idrottshall och den stängda ishallen som ska rivas och ersättas med en ny. Idrottsplatsen är populär och används av såväl skolor som föreningsliv, allmänhet och elitidrottare. Några av dem som tränar på platsen är Spårvägen friidrottsklubb i Sätra där barnen har fått träna med både längdhopparen Khaddi Sagnia och stavhopparen Armand Duplantis.  

– Det här blir en mycket välkommen upprustning av Sätra IP som vi behöver göra för att kunna fortsätta hålla nationella friidrottstävlingar här och ha friidrottsverksamhet på hög nivå. Men det är såklart också för alla skolor och boende i närheten som har Sätra IP som sin närmaste idrottsplats, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V).

Spårvägen friidrottsklubb har exempelvis lyckats nå ut till många flickor i området vilket få andra idrottsföreningar i stadsdelsområdet har gjort. 

Kan bli förseningar

Upprustningen berör främst ytor för kast- och hoppgrenar, löparbanor och dränering och innebär bland annat att marken behöver stabiliseras, jämnas till och få en korrekt lutning. Därefter kläs ytorna med gummibeläggning eller syntetmaterial beroende på sport. Sedan målas nya linjer. 

Planen är att upprustningen ska påbörjas under det andra kvartalet 2024 och bli klar under det tredje kvartalet. Men det finns enligt stadens utredningar risk för förseningar. Som exempel nämns vädret, att tidsplanen är pressad, att det kan finnas dolda brister i underlaget samt den kostnadsökningar på grund av inflationen och det förändrade säkerhetsläget i Europa.