Bollstanäs ska ha ett lag i Elitettan enligt klubbens styrelse. Foto: Christopher Blanck

Säsongen blev ett fiasko för Bollstanäs

Det är ingen smickrande resultatrad för BSK:s damer i Elitettan. Med bara fem inspelade poäng slutade laget sist och nästa säsong väntar spel i division 1.

  • Publicerad 06:10, 1 dec 2021

Säsongen inleddes med seger. Sedan började förlusterna rada upp sig. Efter 11 omgångar, och 10 raka förluster fick förre tränaren Tobias Birgersson sparken och Håkan Pontén Andersson tog över laget.

– Det första vi behövde göra när jag tillträdde var att stoppa blödningen. Laget släppte in otroligt mycket mål de första omgångarna, säger Håkan Pontén Andersson.

– Rent sportsligt låg vi långt efter lagen framför oss och vi behövde hämta in 10-12 poäng för att komma ikapp.

Vad beror den svaga säsongen på?

– Det finns många svar på den frågan. Försvarsspelet var inte tillräckligt bra och när laget fortsätter att förlora matcher tappar spelarna självförtroendet. Då blir det svårt att vinna matcher.

Men tabelläget förändrades inte. Trots en okej start på hösten med två raka hållna nollor lyckades BSK inte vinna matcherna. Sedan kom förlusterna igen. Resultatraden blev mindre smickrande. En vinst, två oavgjorda och 23 förluster och sist i tabellen med en målskillnad på -51.

– Med nio matcher kvar insåg jag att vi behövde vinna minst sju av dem. Då gjorde vi en chansning och satsade mer på offensiven, säger Håkan Pontén Andersson.

BSK åkte ur Elitettan och får nu ta nya tag i Division 1. Foto: Christopher Blanck

– Vi bytte uppställning från 4-3-3 till 3-5-2 och började göra mål men vi fortsatte att släppa in mål. Efter halva hösten var det kört och vi förstod att vi kommer åka ur.

Hur var stämningen i laget under hösten?

– Det har varit en väldigt tung höst. Min största utmaning har varit att hålla ihop gruppen trots de tunga resultaten. När man har höga krav och förväntningar på sig blir det jobbigt när vinsterna inte kommer och då börjar man leta fel.

Nu väntar alltså spel i division 1 för Bollstanäs damer. Truppen är inte satt än men Håkan Pontén Andersson tror att flera av spelarna kommer att vara kvar nästa år.

– Vi måste visa spelarna att vi som förening ska ta oss upp igen. Det gäller även när vi ska rekrytera nya spelare, säger han.

Bollstanäs är kända för att plocka upp unga spelare från de egna leden till A-lagsverksamheten och till nästa år kommer ett par spelare att flyttas upp berättar Håkan Pontén Andersson.

Klubbens styrelse har som mål att Bollstanäs ska ha ett lag i Elitettan och trots att säsongen är långt bort är planen att studsa tillbaka direkt.

– Förhoppningen är att vi tar oss tillbaka till Elitettan på en säsong, säger Håkan Pontén Andersson.

En förutsättning som gör att Bollstanäs kan fortsätta utveckla laget är dess faciliteter. Snart står den nya inomhushallen klar vid Vilundavallen och det gör att BSK kommer att kunna träna fotboll under hela vinterhalvåret.

Så slutade Elitettan

1. Umeå IK FF 66p
2. IFK Kalmar 50p
3. IF Brommapojkarna 49p
-----------------------------------
4. IK Uppsala Fotboll 46p
5. Lidköpings FK 45p
6. Morön BK 42p
7. Alingsås FC United 39p
8. Jitex Mölndal BK 36p
9. Mallbackens IF Sunne 32p
10. Älvsjö AIK FF 32p
11. IFK Norrköping FK 30p
12. Sundsvalls DFF 28p
-----------------------------------
13. Borgeby FK 14p
14. Bollstanäs SK 5p