Chutup borde vara lika självklart i skafferiet som dess mer kända tomatkusin. Det tycker i alla fall Ewa von Wowern, som driver Lovö magasin.

– Den föddes ur ett behov av någonting som höjer smakerna och inte dränker dem, som vanlig ketchup eller senap kan göra. Det är en hybrid mellan chutney, ketchup och chilisås. Helt enkelt en chutup! En riktig håll-käften-sås som gör lite rock’n roll på tallriken!

Och nu ska såsen ut i världen. Såsen har nämligen plockats ut att tävla tillsammans bland 12 innovativa matproducenter och gått till final på mässan Ät! Stockholm. Bidragen tävlar den 22 november i Södertälje.

– Det är spännande att sticka ut hakan och se att det inte bara är mina snälla stamgäster som gillar vad jag gör utan att jag också står mig konkurrensen, säger Ewa von Wowern.

Mormors marmeladrecept

Hon har kokat såsen utifrån sin mormors gamla recept på bär- och fruktmarmelader, helt utan tillsatser och enbart på lokala råvaror.

– I såsen finns lingon från Lovö, en Ale från Adelsö bryggeri, chili från grannen som odlar chili och vitlök från Nobel farming. Jag tycker det är jätteviktigt att vi blir mer självförsörjande och använder odlare och producenter från våra närområden. Jag är uppvuxen så och har jobbat i min restaurang så i 12 år, och fått med tänket från generationer bakom mig. Det är roligt att det nu uppmärksammas som innovativt.

Såsen som tävlar är en rökig lingon ale chutup.

– Perfekt till höstens grytor och viltmiddagar och till julmaten. Jag tycker man ska ställa ner chutupen bestämt på julbordet och stirra folk stint i ögonen tills de testar den i stället för senapen.