ALLIANSEN. Håkan Paulson (KD), Raili Nilsson (C), Petter Liljeblad (L) och kommunstyrelsens ordförande, Lennart Kalderén (M). Foto: Salems kommun

Salem sänker skatten 2022

Alliansstyret i Salem har lagt fram sitt förslag till hur Salems pengar ska användas nästa år. Bland flera satsningar på skolan, klimat och ungas välmående återfinns också en viss skattesänkning.

  • Publicerad 16:57, 20 okt 2021

Långvarig god hushållning av skattebetalarnas pengar – trots pandemi – i kombination med ökade statsbidrag gör att den politiska majoriteten i Salem kan presentera satsningar på kultur, fritid och skola. Och utöver det även skattesänkningar.

Skatten sänks med 25 öre per hundralapp nästa år, vilket för medelinkomsttagaren i Salem motsvarar drygt 82 kronor i månaden.

– Det känns extra bra att kunna lägga en sån här budget, med god ekonomi och politiska satsningar. Vi ligger nu lägst i hela Södertörn, om jag är korrekt underrättad, säger Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Kultur och skola

Förutom skattesänkningen siktar man på att kunna spara en halv procent mer av bidrag och skattemedel än vad man gör i dag, samt att 6,3 miljoner kronor ska gå till kommunstyrelsens förfogande för politiska prioriteringar.

Bland dem finns satsningar på lägre avgifter på kulturskolan och mer ekonomiska medel till sommaraktiviteter i kommunen.

– Vi beslöt tidigare i fullmäktige att vi skulle trappa ner avgiften i tre omgångar, eftersom vi låg högt jämfört med andra kommuner i länet. Vi hann genomföra den första sänkningen, men sen slog pandemin till. Nu är ambitionen att resterande två sänkningar ska ske samtidigt. Det känns viktigt för det är en bra källa för barns utveckling av talanger och förmågor, säger Petter Liljeblad (L).

Klimatsatsningar

En annan stor del i nästa års budget rör flera klimatsatsningar, något som Centerpartiet varit drivande i länge. Bland annat ska man mer noggrant mäta hur mycket koldioxid som kommunen släpper ut, efter påtryckningar från Klimatklubben.

– Det är kul att de har lyckats påverka politiken, och fått det i rätt riktning. Även om vi som parti driver klimatfrågan hårt, kan det vara svårt att sätta den i ett större sammanhang. Men vi är glada för att fler tar frågan på allvar, säger Raili Nilsson (C).

Här är satsningarna

950 000 kronor avsätts till Salems nya klimatmål, bland annat genom solceller på Fågelsångens skola och andra kommunala byggnader.

520 000 kronor avsätts för att sänka kulturskolans avgifter.

200 000 kronor avsätts för att höja aktivitetsbidraget.

200 000 kronor avsätts för sommarverksamheten för barn och unga.

2 500 000 kronor avsätts för läromedelsatsningen i skolan.

500 000 kronor avsätts åt utbildning till lärare.

1 000 000 kronor avsätts för att stärka elevhälsan. Stärka stödet till barn i behov av särskilt stöd, och motverka psykisk ohälsa.

Visa merVisa mindre