– Det är första gången vi arrangerar själva, berättar cellisten Saga de Léon, som fixat festivalen tillsammans med musikerkollegan Julia Sjöstedt, piano.

– Jag tycker att det är väldigt kul att spela med orkester, spela operor. Men det här är minst lika kul. Festivaler är en sommargrej!

I tre dagar, 16-18 juni blir det konserter i Vaxholms kyrka. Saga och Julia har trummat ihop ett gäng med tio duktiga musiker som kan spela allt från klassiska stycken till folkmusik och jazz.

Taube och Monica Z

Första dagens konsert blir klassisk och den sista är tänkt att bli den mest lättillgängliga, med kända visor av Evert Taube och låtar från Monika Zetterlunds repertoar.

Bland övriga kompositörer som utlovas under festivalen finns bland andra Amanda Maier-Röntgen (1853-1894, svenskt romantisk tonsättare) och Caroline Shaw (f. 1982, USA). Överlag blir det en blandning – både svenska och utländska stycken, av manliga och kvinnliga tonsättare, kända och mindre kända.

Håll utkik efter affischen så finner du mer information om festivalen.

Håll utkik efter affischen så finner du mer information om festivalen.

Fredrik Sjöquist

”Med ett skandinaviskt fokus i musiken men också ett öppet sinne för genreöverskridande musik vill vi skapa upplevelser på en hög professionell nivå, med utgångspunkt i den klassiska musiken för både vana klassiska musikälskare liksom oerfarna” skriver Saga och Julia i ett utskick.

Gratis fika

Tanken är också att det inte ska bli tillknäppta spelningar, utan folkligt och avslappnat. Gärna så att man kan fika samtidigt.

– Allt är gratis och man kan vara från noll år till oändligt många år, säger Julia.

– Målet är att så många som möjligt ska komma, och man kan komma och lyssna bara en kort stund om man vill.

– Och vi ska ha hembakat fika som också är gratis, berättar Saga.

Arkipelag kammarmusikfestival har blivit möjligt tack vare stöd från Clara Lachmanns stiftelse, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och Svenska kyrkan i Vaxholm.

– Vi känner oss väldigt taggade och redo, säger Julia Sjöstedt.

Kommer ni att bo över i Vaxholm under festivalen?

– Nej vi kommer att åka båt fram och tillbaka.