Bostadsfrågan står högt på agendan i Sigtuna kommun. Och precis lika relevant som den är, lika långt från varandra står de olika politiska blocken när det kommer till hur det ska byggas och vilka boendeformer som ska prioriteras.

Bostadsområden med en tydlig grön karaktär. Majoriteten hyresrätter. Småskaliga och trygga samhällsmiljöer. Fokus på bostadsrätter och småhus. Det är några exempel på hur de olika partierna vill bygga ut Sigtuna.

Kommunen har en översiktsplan som innehåller flera utvecklingsstrategier för hur kommunen ska bebyggas. Detta samtidigt som kulturmiljöer verksamhets- och naturområden ska utvecklas och bevaras. Bland annat ska nya bostäder och verksamhetsområden byggas i lägen med god infrastruktur. Arlanda-Märstaområdet ska utvecklas till regional stadskärna och landsbygden ska utvecklas och motverka utspridd bebyggelse.

Så hur ska kommunen lyckas med detta?

– Fokus ligga på bostadsrätter och småhus. Vi har en kraftig övervikt av hyresrätter i kommunen vilket skapar en stor obalans som är negativt för att bygga ett hållbart samhälle, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Men det är inte rätta vägen anser till exempel Vänsterpartiet.

– Majoriteten av det som byggs bör vara hyresrätter för att ge fler chansen till en bostad med rimlig hyra, säger Niklas Andersson (V).

Båda blocken vill däremot lägga stor vikt på att bygga trygga livsmiljöer som främjar samspel och möten.

Så här svarar partiledarna för respektive parti som sitter i kommunfullmäktige: