Så var 2020 i Vallentuna

Om år 2020 skulle sammanfattas av ett ord skulle det självklara svaret vara corona. Men även om pandemin har överskuggat hela året har det hänt en hel del annat under nyhetsåret.

  • Publicerad 11:40, 6 jan 2021

Foto: Mikael Andersson

Gyllene tider

Guldbrons ankomst till Slussen var svår att missa. Men Vallentunas egen gullbro är inte lika känd. Redan på vikingatiden anlades det en bro över de vattensjuka markerna kring Vallentunasjön för att underlätta färder mot Täbybygden. Bron förmodas också ha varit riktigt ståtlig då den fick namnet Gullbron.

”Gull” är väl här en omskrivning för tjusig eller stilig. Jag tror knappast att det har varit någon guldfärg på den”, sa arkeologen Andreas Forsgren när vi träffade honom.

I dag finns inga fysiska spår kvar av Gullbron i Vallentuna, men runstenarna som fanns vid brofästet finns kvar, även om de troligen har flyttats från sin tidigare plats.

Visa merVisa mindre

Marianne Nordahl som driver mera hund i vallentuna, har hundyoga i mogoliskt tält på sin gård. Foto: Mikael Andersson

Ovanligt träningspass

Marianne Nordahl är tränarare för ett något annorlunda yogapass. I ett nomadiskt mongoltält på tomten i Vallentuna håller hon nämligen yogapass för hundar. Under det 45 minuter långa träningspasset får hundarna hjälp av människor att lyfta tassarna, strecha och träna nya muskelgrupper.

”Efteråt är de så trötta, även de hundar som aldrig kan vara stilla lägger sig och sover”, säger Marianne Nordahl.

Foto: Mikael Andersson

Vanlife

Vallentunabon Timothy Gottlieb har alltid drömt om en husbil. Till slut tog han saken i egna händer och byggde en egen av en skåpbil. Instruktionerna hämtade han från youtube. Efter två och en halv månaders slit hade han installerat allt från köksskåp, diskho, kylbox, byrå och säng.

”Att ha en campervan ger en enorm frihetskänsla. Man kan bara åka runt, hitta en fin strand, stanna till och göra vad man vill. Jag gillar det spontana och att kunna ta ledigt när jag vill.”

Visa merVisa mindre

Flickan i mitten heter Kajsa Oppenheimer. Vassklippning med skolelever vid Vallentunasjön. Mattias Andersson från Sportfiskarna leder ungdomarna från klass 2 A Rosendalsskolan Södra. Foto: Stefan Källstigen

Lekplats

När vassen runt Vallentunasjön blev för tät för fisken att leka och lägga ägg ryckte ett gäng skobarn ut. Under några veckor arbetade de, tillsammans med Sportfiskarna, med att återskapa en så kallad blå bård. En remsa vatten mellan strandkant och vass. Remsan är en perfekt barnkammare för fiskar, fåglar, insekter och grodor.

Foto: Stefan Källstigen

Tuffa tider

När hemarbetet ökade och resorna minskade valde allt fler att skaffa djur. Något som märktes även på Solgläntans katthem i Vallentuna.

Där fanns i slutet av året endast ett 20-tal hemlösa katter till skillnad mot det normala på runt 60-70 stycken. Men pandemin har också lett till ekomiska utmaningar. Flera katter som de tar emot är i dåligt skick och behöver veterinärvård.

Ett normalt år täcks dessa kostnader av inkomster från kattpensionatet, men 2020 reste vi inte bort och behövde inte lämna in våra där.

Visa merVisa mindre