Expert. Börje Forsell på Acord familjerådgivning, en av flera familjerådgivare som samarbetar med staden. Foto: Karin Forsell/Mostphotos

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.

  • Publicerad 09:46, 24 maj 2022

Åren efter det första barnets födelse infinner sig en "puckel" i skilsmässostatistiken. Likaså när ungarna flyttar hemifrån.

– Båda situationerna innebär en rätt stor omställning i livet, det är rätt mycket som förändras, säger Börje Forsell, familjerådgivare och legitimerad psykoterapeut på Acord familjerådgivning.

Därför råder han kärleksparen att vara hyggligt i fas när det gäller förväntningar och målsättningar, för att relationen inte ska spricka heller i särskilt tuffa tider. En lämplig metod är att snacka – även när allt flyter.

– Det är viktigt att skapa vanor där man pratar brett och djupt om livet och relationen, även när det inte är några problem. Det kan vara väldigt framblickande samtal om livet och förväntningar, lite vardagligt babbel, säger Börje Forsell.

"Kan vara roligt"

Om man trots det behöver söka hjälp, behöver inte heller det vara gravallvarligt eller ångestfyllt.

– Det kan vara roligt och kreativt. Man gör ju det med ambitionen att det ska hända något positivt.

Vad ser du för utmaningar bland par i områden som Sundbyberg?

– Jag tänker mig att de som bor i det området är den typen av moderna personer som är rätt drivna i både arbete, partnerskap och föräldraskap. De har höga ambitioner i livet och ju högre ribba man har, desto hårdare måste man jobba.

Till sist: även om man faller pladask för någon på första träffen, tar det oftast några år innan man börja känna varandra "på riktigt".

– Och upptäcker man för stora olikheter kan det vara klokt att separera, säger Börje Forsell.

Här skiljer sig paren snabbast i länet

Relationsproblem? Hit kan du vända dig

AB Evidentia psykologi: 08-19 35 50

AB Söderstöd Familjerådgivning: 08-702 20 89

Acord Familjerådgivning: 070-791 55 81

City Psykologhus AB: 08-21 77 45

Deltagruppen AB: 070-744 01 16

Familjerådgivningen City: 077-033 06 16

Källa: sundbyberg.se, där också mer info finns.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30