Expert. Börje Forsell på Acord familjerådgivning, en av flera familjerådgivare som samarbetar med staden. Foto: Karin Forsell/Mostphotos

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.

  • Publicerad 09:46, 24 maj 2022

Åren efter det första barnets födelse infinner sig en "puckel" i skilsmässostatistiken. Likaså när ungarna flyttar hemifrån.

– Båda situationerna innebär en rätt stor omställning i livet, det är rätt mycket som förändras, säger Börje Forsell, familjerådgivare och legitimerad psykoterapeut på Acord familjerådgivning.

Därför råder han kärleksparen att vara hyggligt i fas när det gäller förväntningar och målsättningar, för att relationen inte ska spricka heller i särskilt tuffa tider. En lämplig metod är att snacka – även när allt flyter.

– Det är viktigt att skapa vanor där man pratar brett och djupt om livet och relationen, även när det inte är några problem. Det kan vara väldigt framblickande samtal om livet och förväntningar, lite vardagligt babbel, säger Börje Forsell.

"Kan vara roligt"

Om man trots det behöver söka hjälp, behöver inte heller det vara gravallvarligt eller ångestfyllt.

– Det kan vara roligt och kreativt. Man gör ju det med ambitionen att det ska hända något positivt.

Vad ser du för utmaningar bland par i områden som Sundbyberg?

– Jag tänker mig att de som bor i det området är den typen av moderna personer som är rätt drivna i både arbete, partnerskap och föräldraskap. De har höga ambitioner i livet och ju högre ribba man har, desto hårdare måste man jobba.

Till sist: även om man faller pladask för någon på första träffen, tar det oftast några år innan man börja känna varandra "på riktigt".

– Och upptäcker man för stora olikheter kan det vara klokt att separera, säger Börje Forsell.

Här skiljer sig paren snabbast i länet

Relationsproblem? Hit kan du vända dig

AB Evidentia psykologi: 08-19 35 50

AB Söderstöd Familjerådgivning: 08-702 20 89

Acord Familjerådgivning: 070-791 55 81

City Psykologhus AB: 08-21 77 45

Deltagruppen AB: 070-744 01 16

Familjerådgivningen City: 077-033 06 16

Källa: sundbyberg.se, där också mer info finns.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Vändning – från maffigt till modest

Nyheter Besked. Nya planer för stationshuset Fem bostadskvarter utmed Bällstaån och ett nytt stationshus. Det är nyheterna när stadskärnan nu planeras vidare. – Det blir en betydligt mer modest stationsbyggnad, säger Stefan Bergström (C).onsdag 6/7 15:06

Ställde in kollo efter smitta

Nyheter Flera äldre på stadens sommarkollo smittades av covid-19. Nu ställs kollot in den här veckan.tisdag 5/7 16:12

Här får Stockholms ukrainare kläder, mat och vänner

Nyheter Nyöppnat center i Solna business park 18 000 ukrainare har flytt till Stockholm under våren. Nu välkomnas de till ett nyöppnat center i Solna. – Vi möter människor i kläder som de flytt i, säger volontären Sven Bergland.måndag 4/7 6:15