Bönderna. Rose-Marie och Roger driver gården tillsammans. 2007 införskaffade de sina första får av rasen leicester. De har nu bland de bästa i Sverige. Foto: Eira Desax

Så tacklar bönderna elkrisen

Priserna har stigit blixtsnabbt på många håll, men till skillnad från många andra har den krav-märkta gården Grävelsta inte drabbats lika hårt. – Det har funkat för oss, säger bonden Roger.

  • Publicerad 09:24, 11 aug 2022

När man har råd tillkommer alltid utgifter

En kilometer från länets mittpunkt ligger Grävelsta gård, mitt i den idylliska landsbygden. Åkrar och skog omringar gården som har både höns, grisar, kor och får, samt fyra bikupor.

Säkra framtiden

Bondeparet Rose-Marie och Roger Billefält driver den krav-märkta gården ihop. Redan för tio år sedan satsade de på solceller. Nu har de två gårdstak täckta av solcellspaneler som räddar gården från höga elkostnader.

– Vi gynnas mycket av det, säger Roger som också förklarar att de under sommaren säljer mer el än vad de förbrukar.

Vintermånaderna är svårare. Då blir det inget överskott på solenergin.

– Fyra fel, säger Roger skämtsamt om månaderna.

Sol. Två solcellspaneler sitter på gårdstaken. Den första sattes upp för tio år sedan. Foto: Eira Desax

Höga utgifter

Bönderna gör fler åtgärder för att hålla nere elpriserna. I stället för en fyrhjuling har de en ombyggd eldriven terrängbil. Den används flitigt till allt möjligt.

– Vi torkar hö på fältet till foder för våra djur. När vi transporterar djuren gör vi det själva med mindre transporter som inte kostar lika mycket, säger Rose-Marie.

Smidigt. I stället för en fyrhjuling har bönderna införskaffat denna eldrivna färdkost. Foto: Eira Desax

Hemma eldar de med ved som hämtas från deras egen skog och klyvs med vedmaskinen som drivs på solel. De använder inte heller handelsgödsel. Priset för handelsgödsel, även kallat konstgödsel, har sedan pandemin ökat och sätter stor press på lantbrukare. Kriget i Ukraina gjorde att det redan höga priset sköt i höjden.

– När man har råd tillkommer alltid utgifter, när man inte har råd så spenderar man inte. Det bästa är att spara, säger Roger.

Bonde. Rose-Marie brinner för att ta hand om gårdens bin. Hon gillar att se vilka bin som kommer med vilken pollen och studerar dem med nöje. Foto: Eira Desax

Vilka priser ökar och varför?

Dieselpriserna har ökat, dels då Ryssland är en stor producent av råolja vilket vissa länder inte vill använda. Även nya skatter och reduktionsplikt påverkar priserna.

Fodret blir dyrare då dieselpriserna ökat och påverkar frakten av foder. Det har även varit en blöt höst vilket lett till att efterfrågan är stor.

Priset på konstgödsel har skjutit i höjden. Framför allt är det priset på kväve, vilket styrs till stor del av priset på naturgas som i sin tur regleras av efterfrågan i Europa och exporten från Ryssland.

Plast har blivit dyrare. Dels då efterfrågan ökat efter pandemin samtidigt som produktionskedjorna är ansträngda. Ryssland, som producerar stora delar av tillsatsvarorna i plasttillverkningen, har även stoppat importen.

Samtidigt ligger vinterns ökade elpriser kvar och släpar. Bakom elpriserna ligger bland annat strypta gasleveranser från Ryssland.

Källa: Aftonbladet, Ri.se, SVT, LRF Häst.

Visa merVisa mindre

Kvalité. Inne i gårdsbutiken finns handgjorda ulltofflor från gårdens leicester-får, som är bland de bästa i Sverige. Foto: Eira Desax