En kilometer från länets mittpunkt ligger Grävelsta gård, mitt i den idylliska landsbygden. Åkrar och skog omringar gården som har både höns, grisar, kor och får, samt fyra bikupor.

Säkra framtiden

Bondeparet Rose-Marie och Roger Billefält driver den krav-märkta gården ihop. Redan för tio år sedan satsade de på solceller. Nu har de två gårdstak täckta av solcellspaneler som räddar gården från höga elkostnader.

– Vi gynnas mycket av det, säger Roger som också förklarar att de under sommaren säljer mer el än vad de förbrukar.

Vintermånaderna är svårare. Då blir det inget överskott på solenergin.

– Fyra fel, säger Roger skämtsamt om månaderna.

Höga utgifter

Bönderna gör fler åtgärder för att hålla nere elpriserna. I stället för en fyrhjuling har de en ombyggd eldriven terrängbil. Den används flitigt till allt möjligt.

– Vi torkar hö på fältet till foder för våra djur. När vi transporterar djuren gör vi det själva med mindre transporter som inte kostar lika mycket, säger Rose-Marie.

Hemma eldar de med ved som hämtas från deras egen skog och klyvs med vedmaskinen som drivs på solel. De använder inte heller handelsgödsel. Priset för handelsgödsel, även kallat konstgödsel, har sedan pandemin ökat och sätter stor press på lantbrukare. Kriget i Ukraina gjorde att det redan höga priset sköt i höjden.

– När man har råd tillkommer alltid utgifter, när man inte har råd så spenderar man inte. Det bästa är att spara, säger Roger.