– Inte roligt. Det här är högre än andra allmännyttiga bolag och även högre än privatvärdarna i Sollentuna. Det är illa för en allmännytta, säger Jeanette Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna.

Hon tycker att den nu beslutade hyreshöjningen, som är den största på 15 år, är för hög.

– Det här slår hårt, säger Jeanette Andersson.

Förhandlingarna inleddes i höstas men körde fast då Sollentunahem ville höja hyran med 12,6 procent medan Hyresgästföreningen föreslog en höjning på 3,6 procent.

Parterna kunde inte enas och i december hänsköts förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén för avgörande.

Överenskommelse klar

Nu har kommittén meddelat sitt beslut och utifrån det har Sollentunahem och Hyresgästföreningen tecknat en förhandlingsöverenskommelse.

Det innebär att de som bor i Sollentunahems lägenheter eller de lägenheter som Sollentunahem förvaltar får en hyreshöjning på 5,25 procent, och det gäller från den 1 januari.

I praktiken blir höjningen till exempel 368 kronor per månad för en trea på 70 kvadratmeter med en hyra på 7 000 kronor.

– Vi är glada över att hyresnivån för 2024 är beslutad nu så att vi kan ge tydliga besked till våra hyresgäster och samtidigt undvika retroaktiv hyra för fler månader än nödvändigt, säger Sollentunahems vd Anna Mellström.

Enligt henne hade Sollentunahem behövt en större höjning eftersom hyresintäkterna är bolagets enda intäktskälla, och därmed en förutsättning för att man ska kunna ta hand om sina fastigheter på ett långsiktigt och hållbart sätt.

– Nu ser vi över hur vi ska prioritera för att göra de allra viktigaste åtgärderna och det bästa för våra hyresgäster, säger Anna Mellström.