Aktuell Hållbarhet rankar årligen landets kommuner i listan "Sveriges miljöbästa kommun". Listan baseras på faktorer som koldioxidutsläpp, insamlat avfall, andel ekologiska livsmedel och utbyggnad av gång- och cykelnät.

Allra bäst är Malmö, i länet toppar Huddinge listan. Sundbyberg får sin bästa placering någonsin, plats 15 i landet. Kommunen plockar poäng på sin strategi för att minska utsläpp och kemikalier.

Framgången: Cykel- och gångvägar

Ett skäl till lyftet är kommunens arbete med att göra det enkelt att ta sig runt i staden till fots eller på hoj. Det menar Stefan Bergström (C), stadsmiljökommunalråd i Sundbyberg. Staden kräver att byggherrar ordnar ett visst antal laddplatser och många cykelparkeringar vid bostadshusen.

– Och de behöver bygga färre p-platser ju fler andra satsningar de gör, till exempel med lådcykelpooler och bilpooler, säger Stefan Bergström.

Clare King har precis knäppt på sig cykelhjälmen och ska hoppa upp på cykeln för att hämta barnen. När familjen flyttade till Sundbyberg för åtta år sedan sålde de bilen.

– Det är lättare att ha cykel här än bil, vi behöver inte tänka på parkering och sånt. Cykelvägarna här i området är breda och separerade vilket jag tycker är jättebra. Sen är det lätt att ta sig fram, jag kan åka på cykelväg ända till Rålambhovsparken, det tycker jag är jättebra, säger Clare King.

För henne kändes det självklart att välja bort bilen.

– Jag jobbar som lärare och jag pratar mycket om klimatkrisen, så det var absolut en del av att jag började cykla mer, säger hon.

"Kan inte stänga E4:an"

Det är tristare tongångar i Solna. Kommunen får plats 185 av landets kommuner och tredje sämst i länet. Det är ett ras med 40 platser sedan i fjol.

Men så illa är det inte, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Victoria Johansson (MP). Solna missade att svara på enkäten, som utgör halva mätningen.

– Nu ska vi göra vad vi kan inför nästa år och genomföra meningsfullt miljöarbete, och givetvis svara på enkäter.

Staden hoppas att listan kan revideras när de i efterhand har skickat in svaren.

Victoria Johansson lyfter Solnas arbete med minska mikroplaster, bland annat i stadens idrottsanläggningar, och att man köper in 100 procent förnybar energi.

Utsläppen av koldioxid per Solnabo är dubbelt så högt som i Sumpan. Varför?

– 80 procent av våra utsläpp kommer från trafiken, det är boven i dramat. Vi lever med trafiksituationer som går tillbaka till 60-talet och det är inte jättelätt att bygga om infrastruktur. Vi kan inte stänga ned E4:an. Men vi ska fortsätta bygga ut laddinfrastrukturen och cykel- och gångtrafiken, säger Victoria Johansson.

Kritik trots höjning

Trots Sundbybergs lyft, finns kritik också här. Anton Fendert, oppositionsråd för Miljöpartiet i Sundbyberg, anser att kommunens styre måste växla upp takten på miljöarbetet.

– Vi har påpekat att arbetet med koldioxidbudgeten samt andra miljö och klimatmål går för långsamt. De skjuter hållbarhetsarbetet framför sig, säger han.

Vad gör du för miljön?

Kamila Irie, 42 år, Sundbyberg:

– Jag källsorterar, ser till att det är släckt i alla rum jag inte använder. Jag försöker att köpa saker lokalt, det älskar jag att göra. Det är viktigt att alla gör något för miljön, annars händer det inget.

Haidar Beden, 18 år, Sundbyberg:

– Inte så mycket egentligen. På senaste tiden har jag börjat handla mer återvunna saker, särskilt kläder. Sen försöker jag plugga och bli mer medveten om vad det är som orsakar klimatkrisen. Jag kanske inte gör jättemycket, men det är iallafall något.

Tommy Heinonen, 52 år, Sundbyberg:

– Jag försöker att inte köra så mycket bil, kanske välja att gå eller cykla i stället. Jag jobbar nära så jag nyttjar inte bilen så ofta. Det är nog de stora grejerna jag gör. Det är inte så att jag tänker på miljön varje dag men självklart är det jätteviktigt att vara medveten.

Mona Vahlberg, 64 år, Solna:

– I första hand källsorterar och avfallssorterar jag. Sen försöker jag tänka på att inte slösa massa papper i onödan, både hemma och på jobbet. Just nu är det väldigt mycket munskydd som slängs också, det tycker jag inte om.