Lily Hallikainen har trampat ner till centrum för att göra ett ärende. Hon tar fram ett kraftigt vajerlås för att låsa fast sin cykel i stället vid Pressbyrån. Flera gånger har hon klivit av tåget från stan för att upptäcka att cykeln inte står kvar.

– Vad ska man göra? Jag en bra försäkring i alla fall men det känns inte så bra, säger hon.

Men ett bra extralås minskar stöldrisken. För man ska inte nöja sig med det lås som sitter på cykeln, utan som Lily Hallikainen skaffa ytterligare ett godkänt lås.

Det gäller också att använda det rätt.

– Ett vanligt fel är att man har ett jättebra lås, kanske ett vajerlås, som man trasslar in i pedaler och hjul i tron att cykeln är ordentligt låst. Men så länge den inte sitter fast ordentligt gör det ingen nytta, säger Anders Enquist, brottssamordnare på Södra Roslagens lokalpolisområde.

I den gamla typen av cykelställ är det lättast att sätta extralåset i framhjulet.

– Då är det bara för tjuven att ta loss däcket. Framhjulet på en MTB behöver man inga verktyg för att ta loss. Och på många dyrare cyklar är det lätt att ta loss delar, till exempel sadeln, utan verktyg.

Banvägen, där Lily Hallikainen råkat ut för cykelstölder, är den vanligaste adressen i polisanmälningarna från Vallentuna. Cykelställen vid kollektivtrafiken är utsatta, liksom undanskymda platser där få går förbi.

Anders Enquist ger exempel från en övervakningsfilm tagen i parkeringsgaraget i Mörby centrum.

– Man ser två välklädda medelålders män komma in med väska på ryggen. De ställer sig vid cyklarna och väntar på att det ska bli tomt. Då åker en liten eldriven vinkelkap fram och så flyger det loppor. Sedan tar de varsin cykel och cyklar lugnt därifrån. Ingen märker något.

Det kan också vara bra att inte ställa sin nya och dyra hoj vid tågstationen över dagen.

– Det är bättre ha en lite billigare cykel för att åka till stationen, säger Anders Enquist.

Utsikterna att få tillbaka en stulen cykel är små.

– Tyvärr är det svårutrett och inte högsta prio. Men även om det inte är det grövsta brottet vi har blir folk drabbade och det är stora kostnader.