I regeringens höstbudget finns flera förslag som ska göra det billigare för privatpersoner att skaffa solceller. Men kostnaden är inte det enda som gör den enskilde tveksam till investeringen, konstaterar nätverksföretaget som står bakom Hisingen Solenergiprojekt. Därför hjälper de också till med den lite snåriga administrationen av exempelvis elcertifikat.

– Vi sköter allt det krångliga, säger projektledare Daniel Nilsson, till vardags energispecialist på en arkitektbyrå.

För varje villaägare som skaffar solceller får han en viss provision. Men villaägarna kan också tjäna pengar genom att sälja överskottsel.

Den huvudsakliga drivkraften är dock klimatfrågan, menar Daniel Nilsson.

– Man bidrar med helt ren el. Om man har ett tak, varför inte använda det?

Det pågår mycket forskning på solceller. Riskerar man inte att sitta med gammal teknik om ett par år?

– Dagens solceller är väldigt välutvecklade och finns redan på miljontals tak i exempelvis Tyskland. Det kanske kan komma mer effektiva celler, men dagens teknik har nått massproduktionsfas. Det kommer dröja länge innan en ny teknik når dit, säger Daniel Nilsson.

– Nu har kostnaderna gått ner så mycket också, så det är ingen tvekan om att det är lönsamt. Investeringen betalar sig på 10-12 år, sedan har man gratis el i många år framåt.

Enligt Daniel Nilsson kan nästan alla som äger ett tak skaffa solceller till det. Det är alltså inte krav på något söderläge.

– Men ligger huset väldigt skuggat är det så klart svårare att få lönsamhet, säger han.