Avspärrningsband. På Lagamati på Odengatan har ägaren Oscar Wilund satt upp ett avspärrningsband som kunderna får köa bakom bandet om det är för många i butiken. Foto: Mimmi Epstein

Så ska Vasastans butiker klara coronajulen

Julhandeln är viktig för de lokala handlarna. I år har Vasastans butiker lagat efter läge och bland åtgärderna finns paketinslagning utomhus och skyltar om att hålla distansen.

  • Publicerad 16:00, 20 nov 2020

I Vasastan gör handlarna vad de kan för att hantera coronaläget inför julhandeln. Lagamati på Odengatan 68 använder sig av ett klassiskt rött avspärrningsband som kunderna får köa bakom när personalen anser att det är för många i butiken samtidigt.

– Vi känner av läget lite beroende på vad det är för sällskap som är inne. Om en person vill komma in och titta på knivar medan ett par står i andra änden av affären och väljer en gryta så fungerar det till exempel, säger Oscar Wilund, som är andra generationens ägare av butiken.

Butiken har börjat med presentinslagning ute på gatan så att folk ska slippa stå inne och vänta. Man har även infört nummerlappssystem. Oscar Wilund hoppas på att folk sprider ut sin julhandling i år.

– Vi önskar oss ett jämnare flöde och att inte alla väntar till sista veckan före jul med att handla sina klappar, säger han.

Precis öppnat

Henrik Granqvist som har Granqvists på Rörstrandsgatan 10 är inne på samma linje. Han har precis öppnat efter att affären har haft stängt tre månader på grund av en renovering i en intilliggande lokal.

– November och december är de viktigaste månaderna på året för oss. Vi lyckades tyvärr tajma nyöppningen med de nya restriktionerna. Om folk börjar handla julklappar lite tidigare i år kan det funka, det kommer inte gå om alla kommer de sista dagarna före julafton, säger Henrik Granqvist.

Butikens onlineförsäljning har gått bra, men där säljs det främst till andra delar av landet och utomlands.

– Jag hoppas att våra stammisar och lokalbor hittar tillbaka till butiken. Nu har vi max två i butiken samtidigt och dörren öppen så att det blir lite cirkulation, säger Henrik Granqvist.

Ombud rustar för hektisk paketperiod

Coronaeffekt mattades av under sommaren

På Lekcenter som ligger på Odengatan 28 går affärerna bra, enligt ägaren.

– I mars märkte vi av en coronaeffekt men det mattades av under sommaren. Vi har inte haft något problem med trängsel i butiken. Vi är en relativt litet företag med många stamkunder, säger Alexander Tuz på Lekcenter, och fortsätter:

– Vi har skyltar uppe med uppmaningen att inte stanna för länge i butiken och påminner om distansen. Det är lätt att se från gatan om det är folk inne i affären. De sista tio dagarna före jul brukar det vara mest kunder, det är en väldigt viktig period för oss.

Henrik Granqvists butik är specialiserad på skjortor, slipsar och andra accessoarer. Foto: Mimmi Epstein

Alexander Tuz på Lekcenter på Odengatan 28. (Arkivbild). Foto: Linda Gren

Svensk handel om situationen

Sällanköpshandlarna har det extra tufft under pandemin enligt Svensk handel.

Framtidstron för butikshandeln har fallit under november och ligger nu på ett index på 79,1 (där 100 är neutralt).

”En närmast mardrömslik tajming att kunder avråds från att besöka butiker” säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, som nu efterlyser kraftfulla åtgärder för att rädda företag och jobb.

E-handeln har däremot ett index på 116,6 och tror på rekordsiffror i år.

Visa merVisa mindre