Fnitter och viskande bryter ut i salen på Tumba gymnasium. Finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) är på besök och efter hans föreläsning har eleverna chans att ställa vilka frågor de vill.

– Vad ska ni göra för att sänka inflationen?

– Varför går bankerna med vinst när folk inte har råd med mat och förlorar sina hem och jobb?

– Vad sparar du själv i?

Många av eleverna på plats går gymnasiets spetsprogram inom aktier och finans, som presenterats för ministern under besöket. Alla frågor handlar om den svenska ekonomin. Två av eleverna är Marcus Mansour, 19, och Malte Lillieander, 19, som går tredje året.

– Jag har tagit inspiration från farsan, kollat på Wall Street-filmer och sett livet man kan få av sådana här utbildningar, säger Marcus Mansour.

Malte Lillieander berättar att han har varit intresserad av pengar hela livet så valet av gymnasium var enkelt. Båda är inriktade på att plugga vidare efter studenten, möjligtvis på Handels, för att få en bra utbildning att stå på. Därefter kanske ett jobb på bank, äga fastigheter och driva krog.

Framtidens ledare

Men det är långt i från alla elever som har samma tydliga framtidsutsikter som de två – trots passionen och betygen för att gå långt. Det vittnar Johan Helttunen, en av skolans biträdande rektorer, om.

– De skulle absolut kunna komma in på prestigefyllda utbildningar som Handels och KTH och få jobb på företag med mycket makt, eller på statliga myndigheter, säger han.

Både Malte Lillieander och Marcus Mansour hade fått höra av bekanta att gymnasiet var bra. De var dessutom båda inriktade på en framtid inom finans och aktier.

Både Malte Lillieander och Marcus Mansour hade fått höra av bekanta att gymnasiet var bra. De var dessutom båda inriktade på en framtid inom finans och aktier.

Johannes Äng

Nu vill nätverket First få just det att hända. Uppdraget är att sänka trösklarna till högre utbildning och ge underrepresenterade talanger förutsättningarna att skapa en bättre framtid för sig själva, samhället och näringslivet. En av de första skolorna de började samarbeta med var Tumba gymnasium.

– Vi satsar på skolor där vi ser att eleverna har begränsat med resurser eller nätverk, men som är otroligt drivna och talangfulla. Vi vet att högre utbildning ger en flexibilitet för våra unga och vi vill att de ska ha likvärdiga möjligheter framåt, säger Sabinor Haas Lönnroth, verksamhetschef för First.

Genom bland annat studiebesök, events och föreläsningar med företagstoppar vill de bredda rekryteringen till de högskolor där framtidens ledare går.

– Företagen når inte de här ungdomarna. De tappar affärsmöjligheter om de inte har en diversifierad ledarpool och det här är framtidens ledare, säger Sabinor Haas Lönnroth.

Hög nivå på frågorna

På ett år har nätverket bland annat lyckats förmedla 35 praktikplatser och deltidsjobb.

– Under eventen så har många insett att de har fler möjligheter än vad de kanske trodde, och att det finns fler vägar att ta, säger Johan Helttunen.

Ekonomieleven Marcus Mansour instämmer.

En av frågorna som Niklas Wyman (M) fick var: "Du sa i början att du vill att svenskar ska spara, hur ska man göra det när el- och matpriserna höjs?"

En av frågorna som Niklas Wyman (M) fick var: "Du sa i början att du vill att svenskar ska spara, hur ska man göra det när el- och matpriserna höjs?"

Johannes Äng

– Jag fick träffa grundarna av Onlinepizza och det var häftigt, det visar vilken väg man kan ta. Jag är uppvuxen i Botkyrka och här får man ju både se den fina och den mörka sidan. Och då vet jag vad jag vill välja i livet, säger han.

Förutsättningarna för att nå dit finns på Tumba gymnasium, åtminstone enligt Niklas Wykman (M).

– Vi vet om att det här är en bra gymnasieskola. Det märks ju på elevernas frågor, det är väldigt hög nivå, säger han.