– Vi vill se över hur vi kan höja attraktiviteten, trivseln och tryggheten genom att utveckla den fysiska miljön här. Vi la ett liknande uppdrag i Edsberg för några år sedan, men även Rotebro är ett prioriterat område, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Det har gått några dagar sedan kommunstyrelsen tog beslutet och Alliansens fyra gruppledare, utöver Henrik Thunes även Anna-Lena Johansson (L), Jonas Riedel (C) och Thomas Nyman (KD), har bjudit in Mitt i till Rotebro centrum för att berätta om planerna.

– Det blir någon form av makeover, en uppfräschning av platsen, säger Henrik Thunes.

"Handlar om här och nu"

Sedan tidigare pågår insatser för att öka tryggheten i området, så som BID Rotebro som är ett samarbete mellan kommununen, polisen och flera fastighetsbolag.

Nu ska man ta nästa steg genom att se över vilka åtgärder som kan göras i stadsplaneringen.

– Samtidigt finns långsiktiga planer som att bygga bostäder och göra om Kung Hans väg till en stadsgata, men det här uppdraget handlar mer om här och nu, säger Anna-Lena Johansson (L).

– Det finns en del enkla saker som kan göras ganska snabbt, som att förbättra belysning och åtgärda skumma ställen, säger Jonas Riedel (C).

Kritik från S

Socialdemokraterna har ställt sig bakom initiativet, men riktar samtidigt kritik mot majoritetspartierna som man menar har prioriterat ner Rotebro. S pekar på nedläggning av verksamheter, tomma lokaler och dålig skötsel av utemiljöerna.

– Högerstyret har valt bort Rotebro, och då växer naturligtvis otryggheten. De har sålt ut fastigheter, det står övergivna hus och tomma lokaler mitt i kommundelen. Klart att vi kan ta fram ännu en utredning, men det blir ju ett hån mot Rotebroarna om man aldrig kommer till handling, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S).

Lokalerna efter nedlagda Gillbogården, ett särskilt boendet för äldre, står fortfarande tomma efter tre år och att träffpunkten för äldre är stängd efter en vattenläcka. Dessutom saknas en fritidsgård i Rotebro – sedan flera år.

– Vi letar efter lokal, men vi tycker att det är viktigast att hitta rätt lokal. Tills vidare är de mobila fritidsledarna oftare här än på andra platser, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD).

Kameror på gång

Han påpekar att det ändå händer saker som är positiva.

– Nytt konstgräs på Skinnaråsen och nytt utegym vid Trollholmens badplats till exempel. Och biblioteket som fick stänga tiderna för mer-öppet efter skadegörelse i slutet av 2023 har fått hjälp av ordningsvakter och har återgått till ordinarie öppettider.

Ordningsvakternas bil står parkerad utanför biblioteket en grå förmiddag i mars.

Ordningsvakternas bil står parkerad utanför biblioteket en grå förmiddag i mars.

Stefan Källstigen

En annan sak som majoriteten hoppas och tror ska kunna bidra till ökad trygghet är att kommunen efter lång väntan har fått tillstånd att sätta upp övervakningskameror i Rotebro centrum.

– De är inte uppe ännu, det är inte klart exakt var de ska sitta och hur de ska riktas, men det är på gång, säger Henrik Thunes.