I Sundbybergs jazzklubb, som bildades 1985, är många medlemmar i dag en bra bit över pensionsåldern.

– Vill man att klubben ska leva vidare behöver man kanske bredda utbudet, ta in lite fler artister och se till att det blir levande igen, att inte snittåldern på besökarna är 75 plus. Då dör jazzen i Sundbyberg, och det vill vi inte, säger Johan Asplund på Teater Bristol.

Teatern har därför tagit klubben under sina vingar och låtit den bli en del av den större verksamheten.

Vill locka gymnasieelever

Lokalmässigt ändras inget; redan före övertagandet jazzades det på Bristol. Nytt är att man inte måste vara med i klubben för att besöka gigen. Den som blir medlem får dock rabatt på såväl jazz- som andra föreställningar på teatern.

Målsättningen är att det gamla ska vara kvar, så som jazzklubbens husband. Men när Teater Bristol tar över är också förhoppningen att locka nya musikaliska talanger, till exempel från gymnasieskolor.

– Man kan erbjuda dem att komma och spela på Bristol före huvudbandet. Så att de kan möta publik, och så att ungdomar kan uppleva jazzen, säger Johan Asplund.

Klappar Bristols hjärta lite extra för jazz?

– Överlag klappar väl hjärtat för att det ska vara musik. Att det inte bara ska vara teater och bio, utan att det faktiskt ska få vara en levande musikscen i staden.