Allt fler cyklar i ytterstaden. Mellan 2021 och 2022 ökade cyklandet med 11 procent, enligt siffror från trafikkontoret. Någon som märker av förändringen är Larisa som kommer cyklande genom Sätradalsparken efter ett besök på vårdcentralen i Skärholmen. Nu är hon på väg hem till Bredäng.

– Jag har märkt att det är fler och fler som cyklar här, säger hon.

Hon tror att förklaringarna är flera, dels att bensinen har blivit dyrare, dels att fler vill ha motion.

Larisa, 62, Bredäng: ”Jag brukar cykla överallt i det här området och har cyklat hela livet. Det är bra motion och jag tycker om att det är öppet överallt och njuter av naturen.”

Larisa, 62, Bredäng: ”Jag brukar cykla överallt i det här området och har cyklat hela livet. Det är bra motion och jag tycker om att det är öppet överallt och njuter av naturen.”

Pekka Pääkkö

Länsstyrelsen håller just nu på med en medborgarundersökning där de bland annat tittar på cykelvanor. Den är inte klar, men för två år sedan var det endast hälften av Skärholmsborna som cyklade, i Hägersten-Liljeholmen var det tre av fyra. 

Nya elcyklar stoppas

Stadens ambition är att fler ska cykla, dels för klimatet, dels för den egna hälsan. Därför görs nu flera satsningar på att öka cyklingen i Skärholmen. En av dem är ellånecyklarna som nyligen fick plats i Bredängs centrum. Sedan väntar Sätra, Skärholmen och Vårberg.

– Det är bra att Stockholms stad fixar lånecyklar så att alla har möjlighet att cykla, säger Larisa. 

Och många verkar intresserade. Bredäng, som är först ut i Skärholmen, har fått två ställ med plats för nio cyklar i varje. När Mitt i pratade med Henric Hedenqvist, på Stockholm Ebikes som ansvarar för ellånecyklarna, stod hela 23 cyklar i ett av ställen.

Men så i förra veckan blev det ett plötsligt stopp för ellånecyklarna. Anledningen är att en cykel gick i två delar när en man cyklade på den.

– Vi har samlat in fyra cyklar där ramen lossnat från svetsningen fram i styrstaget och åtta cyklar med sprickor i ramen. Vi ser allvarligt på händelsen och har beslutat att pausa vår tjänst och samla in samtliga cyklar för besiktning och säkerhetskontroll, säger Henric Hedenqvist.

När stoppet kan hävas är ännu oklart.

Här byggs nya cykelbanor

Men staden har även fler satsningar. Bland annat görs cykelbanorna säkrare och nya cykelbanor planeras längs Bredängsvägen, Vårbergsvägen och Skärholmsvägen mellan Smistavägen och trafikplats Bredäng. 

– När Skärholmen byggdes på 60-talet såg man annorlunda på bilism. Nu när vi bygger nytt så satsar vi på att omvandla trafikleder i området till stadsgator så man känner sig mer välkommen som fotgängare eller cyklist, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP). 

I planen ingår också att bredda cykelbanor och bygga fler cykelbanor så att man lätt kan cykla till skolor, idrottsplatser och liknande. 

Sparar tid att cykla

En annan av dem som använder cykelbanan i Sätradalsparken är Kristiina Johansson. Hon bor i Skärholmen och är på väg till jobbet på en förskola i Bredäng.

– Jag cyklar varje dag året runt. Det är otroligt bra vardagsmotion plus att det går mycket fortare än att gå till och från tunnelbana och vänta på tåget och åka någon station. 

Att färre cyklar i Skärholmen än i andra områden tror hon kan bero på att ingen lärt dem.

– Jag har märkt att en del inte kan cykla, de har inte fått den kunskapen, säger hon.

Elmotor sänker tröskeln

Enligt Lars Strömgren har staden flera samarbeten med föreningar för att folk som är ovana ska få lära sig cykla.

– Jag har själv varit med och delat ut diplom till folk som inte vågat men sedan varit lyckliga när de lärt sig cykla. Vi behöver jobba med attityder både bland barn och vuxna och mellan olika trafikanter så att folk kramar varandra lite mer i trafiken och få folk att upptäcka cykling, säger han. 

Och han är förhoppningsfull inför framtiden.

– För de som inte upplever cykeln som ett alternativ i dag sänks tröskeln med en elmotor, en del av tanken är att cykling ska bli mer tillgänglig. Lådcyklarna är också ett bra tillskott för den som inte har bil och kan fylla den när den ska till badplatsen eller något annat, säger han.