En annorlunda vår och höst väntar för flera av Sigtuna näringsidkare. Nyligen drog det stora arbetet med att byta asfalt mot gatsten igång på Stora gatan.

Arbetet görs i etapper och väntas pågå i tre veckor per etapp. Det faktum att gatan är smal gör att de butiker och verksamheter som har sina huvudentréer ut mot gatan tvingas stänga dem för att garantera säkerheten för förbipasserande under tiden arbetet görs.

Ännu har inte arbetet nått den del av gatan där Nancy Lai driver Cykelfix Sigtuna.

– Just nu kan kunderna fortfarande komma in i butiken. Men i augusti påverkas jag. Tyvärr är det mitt i säsongen, säger hon.

Extrajobb

Nancy Lai tror att gatan kommer bli bra när arbetet är klart och har förståelse för effekterna. För egen del innebär det en annorlunda jobbsommar.

– Jag kommer ha en mobil cykelservice och åka runt och fixa cyklar. Jag tror inte jag kan ta semester utan måste jobba extra på grund av bygget, säger hon.

Nancy Lai driver Cykelfix i Sigtuna. Hon måste stänga i augusti när Stora gatan utanför hennes lokal renoveras.

Nancy Lai driver Cykelfix i Sigtuna. Hon måste stänga i augusti när Stora gatan utanför hennes lokal renoveras.

Privat

Men det kan även bli aktuellt med ekonomisk kompensation från kommunen. I veckan tog kommunstyrelsen beslut om ersättning till de som drabbas ekonomiskt av arbetet.

För att ha rätt till ersättning krävs att vissa parametrar uppfylls. Bland annat krävs att verksamheten tvingas stänga sin huvudentré i minst en hel dag och att de inte kunnat bedriva sin verksamhet fullt ut.

Hur stor ersättningen blir bedöms olika. Bland annat ska kommunens ekonomiavdelning granska företagens resultatrapporter från de två senaste åren. För nystartade företag görs en individuell bedömning.

Totalt beräknas kommunens kostnad för ersättning till företagarna landa på ungefär två miljoner kronor.

Arbetet görs under våren och hösten för att undvika att påverka verksamheternas högsäsonger mitt i sommaren och vid jul. Allt beräknas vara klart 2026.