Höga ambitioner. Haninge centrum fick en ny ägare i mars förra året. De vill satsa på centrumet och planerar för en större förändring. Foto: Sacharias Källdén

Så ska butiksdöden i Haninge centrum stoppas

Butiker har stängt ner i Haninge centrum och lokaler ekar tomma. Flera Haningebor är missnöjda – men ägaren vill lyfta centrumet på både kort och lång sikt.

  • Publicerad 10:20, 21 jan 2022

Det skulle behövas ett riktigt centrum.

Sedan i våras har en handfull verksamheter klappat igen i centrum. Däribland klädkedjan Lindex. Och även om Lekextra, Scandinavia nail och tandläkarmottagningen Tandea har flyttat in så är det inget som märks av bland de besökare Mitt i träffar.

– Det känns som att det dör här. Minst hälften av lokalerna är tomma, säger Lena Sollare.

Hon hade tänkt äta lunch i centrumet i samband med ett ärende, men tycker att utbudet var för dåligt. På frågan om centrumet kan komma på fötter igen så svarar Lena Sollare att "det kräver att folk måste handla också".

Hungrig. Lena Sollare hade gärna ätit lunch i centrumet när hon ändå var där på annat ärende, men inget föll henne i smaken. Foto: Maria Broberg

Stadig försämring

Fayaz Haidari med fru och barn är på en shoppingrunda, men han är inte heller nöjd med utvecklingen av centrumet, och tror att det kommer stängas längre fram om det fortsätter som nu.

– Jag har bott här i 15 år, från då till nu har det bara dött. Det skulle behövas ett riktigt centrum. Om man behöver besöka tre butiker och bara två finns här, då åker man hellre till Farsta där alla tre finns, säger han.

Saknar ett riktigt centrum. Fayaz Haidari har bott i Haninge i 15 år och tycker att centrumet har blivit sämre och sämre under åren. Foto: Maria Broberg

"Är en process"

I mars förra året köpte fastighetsbolaget Niam Haninge centrum. Redan då kände de till att flera butiker skulle stänga på grund av sin låga omsättning, men de tror på läget.

"Haninge är utpekad som en regional kärna av Region Stockholm, och vi ser en stor potential till att åter göra det till kommunens självklara mötesplats, även om det är en process som kommer ta tid och kräva mycket arbete", skriver centrumchefen Maikel Ablahad i ett mejl till Mitt i.

En större förändring planeras

Under 2022 väntas fler lokaler fyllas. Tillsammans med befintliga och nya hyresgäster vill Niam göra vad de kan för att på kort sikt få ett mer levande centrum.

"Men den långsiktiga visionen för Haninge centrum måste utarbetas i samråd med kommunen och dess invånare", skriver Maikel Ablahad.

Ägarna tror att centrumet skulle må bra av att genomgå en större förändring.

"Vår förhoppning är att vi inom kort kommer att ha konkreta nyheter att presentera för Haningeborna på det temat", skriver Maikel Ablahad.

Det har tidigare ryktats att H&M ska stänga, men Maikel Ablahad intygar att så inte är fallet.

"De tror på läget och har satsat mycket på sin lokal."

Annars är det som på många andra ställen just modebranschen som har fått kämpa.

"Det är den enskilt största orsaken till våra nuvarande vakanser. Vi ser en positiv efterfrågan på lokaler i centrumet, men vi tror att det i framtiden inte bara kommer att innehålla handel utan även andra typer av verksamheter."

Det finns i Haninge centrum

26 stycken butiker

12 stycken matställen

16 serviceställen

1 matbutik

Den totala uthyrningsbara ytan är drygt 43 000 kvadratmeter och fastigheten består även av 750 parkeringsplatser.

Visa merVisa mindre