Efter att ha gått igenom en pandemi som för många innebar färre kunder, kom nästa gupp - den kärva ekonomin. Handelns Utredningsinstitut, HUI, tror att 2023 blir ett tufft år för handeln.

Vi tog pulsen på några av handlarna i Täby och Vallentuna för att se hur de upplever situationen.

Inne på Stadium i Täby centrum har personalen precis haft morgonmöte och öppnat butiken för dagen.

Sandro Ferrarello, Täbybo och butikschef för Stadium berättar att han har färre kunder.

– Det är lugnare redan nu. På grund av inflationen och elpriserna är det färre kunder i centrumet, man får hålla i kostnaderna, säger han.

Står stadigt än

Charlotta Fagerland som äger klädbutiken Tjeja i Vallentuna centrum har inte sett en stor förändringar ännu.

– Jag tror mer det är vädret som påverkar vår bransch just nu, vi har köpt in vårkläder men man går i vinterkappan till snön försvinner, säger hon.

För henne, precis som för många andra var pandemin tuff. Då hon har många äldre kunder gjorde hon allt för att lösa situationen med bland annat hemkörning.

Hon tror att det är en stor fördel att vara en butik som har trogna besökare.

– Vi har funnits i 31 år och det är klart att det är en fördel att man står stadigare, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

– Det är klart att man ändå är lite orolig, det händer mycket i världen just nu. Det är bara att jobba på, man kan inte hålla på att gräva ner sig, säger hon.

Buttericks butik i Täby centrum slog upp sina portar under pandemin och butikschefen Simon Ringman säger att de inte helt upplevt normala tider. Men säger ändå att det är färre kunder nu.

– Det har varit lugnare i centrum sen en tid tillbaka och man ser ju fler butiker som har stängt runt om i centrum, säger han.

Folk unnar sig än

Men han tror dock att folk fortfarande unnar sig under högtid och fest. Till exempel ser butiken ingen minskning i ballongförsäljningen.

– Jag tror folk fortfarande vill fira och bjuda in till fest, folk slutar ju inte fylla år, säger han.

Sandro Ferrarello berättar att Täby centrum kan göra mycket för att locka folk till centrumet.

– När de har sina aktiviteter så ser vi alltid att det blir bättre – och fler folk, så det är positivt att det händer saker, säger han.