Tre nya mandat har Socialdemokraterna fått i kommunfullmäktige efter valet. Moderaterna har fått behålla sina mandat, men i antal väljare har de tappat mark, för tredje valet i rad.

Det har gjort att gapet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna har minskat rejält i Ekerö. I kommunvalet fick Moderaterna totalt 26,1 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna landade på 21,7. En skillnad på 4,4 procentenheter alltså, jämfört med 12,19 procentenheter i valet 2018.

I riksdagsvalet blåste liknande vindar. Där röstade 25,6 procent av Ekeröväljarna på Moderaterna och 23 procent på Socialdemokraterna, vilket gav ett gap på 2,6 procentenheter, jämfört med 10,95 i valet 2018.

Älvnäsbon Tomas Furrer har länge röstat på Socialdemokraterna. Han är glad över utvecklingen i kommunen.

– Moderaterna har styrt länge och jag tycker att de har blivit maktfullkomliga. De pratar mycket, men vad har de gjort egentligen? säger han.

Han lyfter även att Socialdemokraterna gått bra i regionvalet i Stockholm.

– Mycket tror jag beror på att (Irené) Svenonius (moderat finansregionråd) inte har varit så populär. Det tror jag spiller över till kommunvalet, säger Tomas Furrer.

Rödare villakvarter

Även i de traditionellt blå kvarteren är gapet relativt litet, särkilt i valet till riksdagen.

I riksdagsvalet i valdistriktet Ekebyhov/Gällstaö låg skillnaden mellan Moderaterna och Socialdemokraterna på 6,59 procentenheter, i Älvnäs på 9,8 och i Närlunda på 8,12 procentenheter.

Cecilia Speranta har bott i Älvnäs i tolv år. Hon röstade på Miljöpartiet i årets val och har en teori om vad som ligger bakom att flera av kommunens villakvarter röstade mer rött än blått.

– Jag tror att det beror på att det har varit inflyttning av yngre med barn och att många yngre ofta tänker mer på till exempel barnomsorg och röstar rött, säger hon.

I valkretsarna Ekebyhov/Gällstaö, Älvnäs och Närlunda har kartan ritats om sedan valet 2018, så en direkt jämförelse mellan åren går inte att göra. Men på Lovön, där valkretsen är detsamma som i valet 2018, är skillnaden tydlig: Gapet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i riksdagsvalet minskade till så lite som 2,66 procentenheter, jämföras med 7,57 i 2018 års val.

SD stora i ytterområdena

Skillnaderna är dock stora inom kommunen och i ytterområden var Sverigedemokraterna valets stora vinnare. På Adelsö fick Moderaterna bara 12,7 procent av rösterna i kommunvalet och vinnarna blev istället Öpartiet med 24,6 procent och Sverigedemokraterna med 20,6 procent. Sverigedemokraterna fick 29,09 procent av Adelsös röster i riksdagsvalet.

På Munsö är Moderaterna fortfarande största parti i kommunvalet med 21,6 procent av rösterna, följt av Sverigedemokraterna med 20,5 procent. I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna hela 30 procent av rösterna.

Även på norra Färingsö stod Sverigedemokraterna som segrare. Både i valet till riksdag och kommun var de största parti med 26,86 procent av rösterna i riksdagsvalet och 22,4 procent i kommunvalet.