Den 14 februari var en glädjedag för alla Ekensbergsbor som kämpat för Ekensbergsskolan. Då fick de beskedet att det rödgröna styret ändrat sig. Den slitna och fuktskadade skolan ska inte läggas ner. Den ska antingen renoveras eller byggas helt ny, på samma plats.

– Jag började böla av glädje. Vi har ju pendlat mellan hopp och förtvivlan i så många månader, säger Regina Singer.

Mitt i träffar henne och andra stolta föräldrar på Ekensbergsskolans skolgård någon vecka efter beskedet. För dem är det tydligt att det var deras ihärdiga arbete som fick skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) att byta fot och gå samman med oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) för att se till att skolan blir kvar.

Så hur gör man då om man som medborgare vill påverka politiker i en fråga man brinner för? Det har gruppen på skolgården mycket att berätta om. För det första var de snabbfotade. De agerade direkt när stadens inriktning att lägga ner skolan blev känd, i april förra året.

– Vi bjöd snabbt in till ett möte i en föreningslokal här i Ekensberg, dit jättemånga kom. Där blev det tydligt vilka som ville engagera sig och att stödet var stort, berättar Sofie Domeij.

1 200 på protestlista

Samtidigt startade Susanna Eschriht ett upprop mot nedläggningen, som fick runt 1 200 underskrifter på en vecka. Listan överlämnades till Emilia Bjuggren personligen. Då var hon inte mottaglig för deras argument, som bland annat var att skolan är ett viktigt socialt nav i Ekensberg, att beslutsunderlaget var torftigt och att prognoser om vikande elevunderlag kan slå fel.

Senare hade de enskilda möten med både Emilia Bjuggren och företrädare för alla de andra politiska partierna i utbildningsnämnden.

– Det var påtagligt att politikerna var oinsatta och inte hade tillräckligt bra information för att fatta beslut, säger Sofie Domeij.

Ekensbergsbor lämnade en protestlista med 1 200 underskrifter till skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i Serafimerparken på Kungsholmen den 27 april 2023.

Ekensbergsbor lämnade en protestlista med 1 200 underskrifter till skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) i Serafimerparken på Kungsholmen den 27 april 2023.

Lea Kovac Beckman

Samlade in fakta

Själva såg Ekensbergsborna till att ta fram så mycket fakta som möjligt, både om själva Ekensbergsskolan och om skolsituationen i hela Gröndal. Den informationen förde de vidare till både tjänstemän och politiker. I många månader har de skickat mängder av mejl till dem, där de framfört sina argument.

– En annan viktig sak var att vi insåg att vi hade olika styrkor. Några hade expertkunskaper inom vissa områden och någon var bra på research, till exempel. Det förvaltade vi i vårt arbete, säger Kristina Hagos, som var moderator vid den politikerduell gruppen bjöd in till mellan Emilia Bjuggren och Andrea Hedin i november.

Hundratals hjälpte till

Gruppen som Mitt i träffar ingick i kärntruppen. Men de betonar att de fick draghjälp av hundratals andra, bland annat med att skicka mejl.

– Jag tycker att vi har gjort en insats för demokratin med vårt arbete. Politikerna tvingades att läsa på bättre. Det blir tjänstemannastyre om de är för dåligt insatta, säger Susanna Eschriht.

Sandra Hess reflekterar över att det krävs resursstarka personer för att driva frågor som denna.

– Vi bor i ett område där många är högutbildade, har läsvana och flexibla tider. Så är det inte överallt. Förutsättningarna för att förstå beslutgångar och påverka dem är inte lika överallt. På det sättet är samhället inte rättvist, säger hon,