Fyra veckor efter att kriget bröt ut har runt 14 000 flyktingar sökt sig till Sverige från Ukraina.

Första anhalten är Migrationsverket, där de registreras och därefter anvisas till olika kommuner. Hur många av dem som kommit till Upplands Väsby på eget initiativ eller kommer att anvisas hit är dock fortfarande oklart.

Men trots att antal saknas finns ett datum: De första kommunanvisade flyktingarna kommer till Väsby den 7 april.

– Den kommunala organisationen har fått i uppdrag att säkra boende och skolor för de som kommer hit, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Oskar Weinmar uppmanar de som har möjlighet att ta emot människor i sitt hem att anmäla sig via kommunens hemsida eller ringa Väsby Direkt.

– De som har extra rum eller en sommarstuga kan behöva få hjälpa till. Men tänk igenom ordentligt om din familjesituation tillåter att ta emot flyktingar, så att ni inte ångrar er efter några dagar.

Han var förra veckan inbjuden till pensionärsföreningen PRO:s medlemsmöte i Messingen för att informera om kommunens beredskap.

Där försäkrade han att kommunen är väl rustad.

– Den kommunala organisationen har övat och är beredd att ta emot människor på ett bra sätt. Vi har ju erfarenheten från flyktingkrisen 2015 att luta oss mot.

Kommunens ansvar

Han betonade att kommunens ansvar är bostäder, skolgång och kommunal service. En av åhörarna föreslog att låta flyktingar sova i sporthallar och ishallar i ett första mottagande.

– Vi tittar just nu på boenden i kommunen, men blir situationen så pass allvarlig kan den lösningen vara aktuell. Just nu snabbutreds på nationell nivå om det skulle gå att förändra plan- och bygglagen så att man till exempel kan ställa upp tält.

De flesta som flyr är kvinnor och barn. Skolorna i Väsby har kapacitet, intygar han.

– Vi är skyldiga att ge barnen skolgång. Men ska vi ha dem i våra klassrum eller ska de ha skolgång på ukrainska? Vi vet inte än.

Många rysktalande i Väsby

En av åhörarna, Inga Lill Norlin, 79, har jobbat med forsknings- och utbildningsutbyte med Ryssland, Belarus och Ukraina.

– Vi får inte glömma att de flesta av de flyktingar som kommer hit pratar ryska. Det viktigaste är att kunna prata med dem för att se vad de behöver. Vi har många rysktalande i Väsby som jobbar på äldreboenden, med städservice och på flyttfirmor. De kan rycka ut och hjälpa till med språket.

Oskar Weinmar tycker att Väsbyborna är fantastiska på att ställa upp i svåra lägen.

– Den vanligaste frågan nu är "Hur kan jag hjälpa till?" Det gör en glad mitt i detta elände. Det finns en stor medmänsklighet hos Väsbyborna och det är roligt att se att även civilsamhälle, näringsliv och enskilda människor gör storverk.