Sommarkväll. Så här såg det ut när Veronica Maggio spelade på Mosebacketerrassen. I sommar kan det bli konserter med sittande publik, om publiktaket lättas. Foto: Mats Frodin

Så preppar Stockholm för en kultursommar utomhus

Teater, konserter, allsång! Om publiktaket lättas står tunga aktörer som Skansen, Parkteatern och Mosebacke redo att dra igång kulturlivet utomhus. "Vi är beredda."

  • Publicerad 05:15, 6 maj 2021

Det är regeringens besked att man vill börja öppna upp för publik igen vid kultur- och idrottsevenamng som väcker hopp om en sommar med spelningar och teaterföreställningar.

Om smittläget förbättras föreslår regeringen att evenemang utomhus får ha 500 personer i en sittande publik och 100 personer i en stående publik.

Drömmen: Thåström på Mosebacke

Förslaget har fått Södra Teatern att kontakta bokningsbolagen och börja förbereda för en konsertsommar ute på Mosebacekterassen. Här skulle 500 personer kunna sitta och lyssna på livemusik, uppger vd:n Samuel Laulajainen.

– Vi är beredda. Om det här tillåts så plockar vi bort alla möbler och bygger om terrassen till konsertvenue de kvällarna vi har spelningar, säger han.

Årets första sommargågata invigd

I normala fall ryms runt 1 500 personer på den 1 000 kvadratmeter stora terrassen, men även om publiktaket bara medger en tredjedel av den kapaciteten skulle förändringen betyda mycket, enligt Samuel Laulajainen. Han räknar i så fall med att kunna återanställa personal och få igång omsättningen igen.

Hans dröm är att få dit Thåström, Robyn eller en större internationell artist.

– Får man bara ha 500 i publik måste även stora artister skala ner men oavsett så är jag säker på att vi får en jättefin sommar om det här förslaget går igenom, säger Samuel Laulajainen.

Redo för allsång på Skansen

Även Skansen är redo att ha konserter inför en sittande publik vid Sollidenscenen, om regeringen tillåter detta. Förra året fick allsången spelas in inför tomma bänkrader. Det hoppas Skansen slippa i år, även om det inte blir som en vanlig allsångskväll då 5 000–6 000 besökare brukar vallfärda dit.

– Vi har förberett oss och har en organisation och plan för en publik med 500 sittande. Vi hoppas på det och kan vara snabbfotade om det här beslutet tas. Det som framför allt är utmanande är behovet av personal för att ställa om snabbt och fortsätta säkerställa säkerheten, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

Parkteatern i startgroparna

Parkteatern räknar också med att kunna möta stockholmarna i sommar. Enligt Daniel Reinhammar, koordinator för Parkteatern, har man arbetat med flera olika scenarier under året för att landa i en flexibel planering, som gör att man är beredd att ha evenemangen på ett anpassat och säkert sätt.

Även Parkteatern får begränsa sin publik ordentligt. De kvällar då teatern drar som mest folk brukar ett par tusen bänka sig vid föreställningarna.

– Vi kommer att presentera sommarens upplägg inom kort, säger Daniel Reinhammar.

Solliden. 500 personer kan få sjunga med på Skansen i sommar om regeringen tillåter det. Foto: Mostphotos

Nya regler kan införas i mitten av maj

När smittan går ner vill regeringen lätta på restriktionerna för publik vid idrotts- och kulturaktiviteter.

För arrangemang utomhus föreslås ett nytt maxtak på 500 personer i en sittande publik.

Om publiken står upp föreslås en gräns på 100 personer.

Inomhus föreslås ett tak på 50 personer i en sittande publik.

Folkhälsomyndigheten ska ta fram föreskrifter som arrangörer av evenemangen måste följa.

Förslagen är nu ute på remiss.

Om smittläget och läget i vården förbättras kan de nya reglerna börja gälla den 17 maj.

Källa: Regeringskansliet

Visa merVisa mindre