Olyckan på Gröna Lund på söndagen har fått ett stort genomslag i både svenska och internationella medier.

Händelsen, där nio personer skadades och en person avled efter att berg- och dalbanan Jetline spårat ur, har väckt starka känslor. Inte minst med tanke på att nöjesfält och deras åkattraktioner är så starkt förknippade med barn.

"Viktigt att vara lyhörd"

Så hur ska man som vuxen prata med barn om det som hände?

Lugnt och inlyssnande, råder Nils Grönroos, kurator på Bris.

– Ta reda på vad barnet vet om händelsen. Vad har hen hört och läst? Och vad tänker barnet, vad undrar hen? Det är viktigt att vara lyhörd och uppmärksam.

Nils Grönroos betonar att barn är olika, och därför kan reagera väldigt olika. Barnets ålder och relation till händelsen – om hen varit där själv, eller känner någon annan som varit det – kan spela stor roll.

Våga prata om det svåra

Det finns dock förhållningssätt som alltid är bra, menar han.

– Det är viktigt att du som vuxen visar att du vågar prata om saker som känns svåra, även om du inte har svar på alla frågor. Genom att berätta att det är en ovanlig händelse och att det finns människor som arbetar med att ta hand om de drabbade kan du inge lugn och hopp till barnet.

Det är också viktigt att förmedla att det är okej att reagera olika, säger Nils Grönroos.

– Alla tankar och känslor är okej. Det är inte konstigt att känna starka känslor, eller att inte känna så mycket alls.

Hur transparent ska man vara?

– Du behöver inte gå in på fler detaljer än nödvändigt. Försök ge hen information som barnet är hjälpt av, beroende på ålder och vad hen redan vet om händelsen.

Stamgästen Johan: "Folk föll ur vagnarna"

Folk föll handlöst ur vagnen – en av dem lyckades greppa tag i en ställning och klamra sig fast. Gröna lund-stammisen Johan åkte Jetline med sina barn kort innan haveriet.

Dödsolyckan på Gröna lund skakar Stockholms nöjesparksbesökare.

En av dem är Johan Bergqvist som sedan 1990-talet varit en van besökare av Gröna lund och som befann sig inne på nöjesfältet under söndagens haveri, tillsammans med sin fru och sina två 11-åriga barn.

Jetline har varit hans favoritattraktion i alla år.

– Jag har åkt den säkert hundra gånger sedan 90-talets början och har aldrig någonsin upplevt några problem med den. Det var som vanligt även igår, säger han till Mitt i dagen efter tragedin.

Gröna Lund.

Gröna Lund.

Mostphotos

Åkte kort innan olyckan

Han åkte Jetline med sina barn kort innan olyckan. Efteråt begav de sig till attraktionen Vilda musen. I kön fick de beskedet att Vilda musen plötsligt skulle stänga.

– Vid Stora scenen råkade jag se hur en man satt på en balk cirka fem meter upp i luften, under Jetlines spår. Jag tyckte det såg farligt ut. Då dök plötsligt brandmännen upp och personal ropade att alla skulle flytta på sig.

"Känns fullständigt overkligt"

Johan hamnade i samtal med en kvinna intill honom som såg hela dödsolyckan.

– Folk ramlade ur vagnarna, men en lyckades klamra sig fast i ställningen, berättade hon. Jag förstod då att det var mannen jag sett sitta på bjälken.

– Det känns fullständigt overkligt.

Gröna lund.

Gröna lund.

Mostphotos

Hur tycker du Grönan hanterade situationen?
– Jag tycker det var lite märkligt att de inte gick ut med något meddelande i PA-systemet. På andra sidan, på "lilla Grönan", var allt precis som vanligt med musik i högtalarna. Folk verkade helt omedvetna om olyckan på den sidan.

Sibelle Sjöberg var också på Gröna Lund, tillsammans med sina två barn, när dödsolyckan inträffade. Hon har åkt Jetline ett par gånger och var nu på väg att testa den med barnen.

– Sonen ville fundera lite till så vi åkte andra attraktioner tills han hade bestämt sig. Sedan skedde haveriet. Jag har aldrig upplevt eller hört om några problem med den, säger hon till Mitt i.

Det var under söndagsförmiddagen 25 juni som ett antal av de främre vagnarna i åkattraktionen Jetline, som funnits på Gröna lund sedan 1988, spårade ur. En person dog och nio personer – både vuxna och barn – vårdas på sjukhus. Såväl Statens haverikommission som polisen utreder olyckan.

Stamgästen Johan i chock: "Folk föll ur vagnarna"

Åkte Jetline på Gröna Lund med sina barn innan haveriet.

Det krävs för att Jetline ska öppna igen

Gröna Lund håller stängt i minst sju dagar efter dödsolyckan med Jetline.

– Vi behöver tid för att ta hand om medarbetare och anhöriga, och bistå de utredningar som nu görs, säger informationschefen Annika Troselius.

Olyckan där en kvinna i 30-årsåldern avled och nio skadades när berg- och dalbanan Jetline spårade ur är det värsta som kan hända, har talespersoner för Gröna Lund sagt upprepade gånger det senaste dygnet.

Men hur går ett nöjesfält vidare efter en sådan händelse?

Till att börja med håller Gröna Lund stängt i sju dagar för att ta hand om medarbetare och stötta anhöriga, berättar Annika Troselius.

– Fokus idag, liksom igår, är att samla våra medarbetare och ge dem den information som vi har, och ge dem det stöd de behöver. Vi har också ett kristeam som jobbar med att komma i kontakt med drabbade och deras anhöriga.

På måndagen inledde Statens Haverikommision en utredning. Sedan tidigare har polisen inlett en förundersökning om vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan.

Flera utredningsåtgärder vidtagna

Polisens rubriceringar gäller alltjämt på måndagen. Polisen bekräftar för Mitt i att det var en kvinna i 30-årsåldern som dog efter olyckan. Anhöriga underrättades sent på söndagseftermiddagen.

– Vår förundersökning har precis startat och en rad utredningsåtgärder har vidtagits. Men ingen är delgiven misstanke vad vi känner till i nuläget, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, på måndagen.

På måndagen meddelade åklagaren Helena Wigilius till Mitt i att åklagarmyndigheten lagt över sin utredning på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål inom myndigheten.

Till detta kommer Gröna Lunds egen utredning.

– Vilka som kommer att vara en del av den vet vi inte idag, men vi kommer att ta in den kompetens som behövs och den kommer att göras grundligt. Vi är också väldigt måna om att om att bistå de utredningar som startats, säger Annika Troselius.

Är någon fysisk eller juridisk person kopplad till Gröna Lund delgiven misstanke om brott?

– Inte mig veterligen. Frågan om ansvar kan vi inte få svar på förrän utredningarna är klara.

Om nöjesparken kan öppna efter en vecka, eller om man behöver hålla stängt längre, är för tidigt att svara på, säger Annika Troselius. Formellt finns inga hinder.

– Vi har godkända besiktningsprotokoll och ett tillstånd från polisen från i våras. Det behöver inte förnyas eftersom vi självmant valde att stänga tillfälligt.

Om Jetline ska kunna öppna igen är kraven högt ställda, säger Annika Troselius.

– Då måste hela utredningen vara klar så vi kan säkerställa att det aldrig kan hända igen.

Gröna Lund har tidigare meddelat att alla som bokat biljetter under den sjudagarsperiod då parken håller stängt kommer att få dem återlösta automatiskt.

Under måndagen kommer man att gå ut med information angående de tre konserter som kommer att ställas in under veckan. Vad som gäller för säsongskort avgörs från fall till fall, säger Annika Troselius.

– Vi är väldigt måna om att det ska kännas tryggt att besöka oss, man får gärna kontakta bokningen, de svarar på frågor på telefon och mejl redan nu.

Hur går tankarna idag?

– Det är en ofattbar händelse och vi vaknade upp till en annan verklighet där många är chockade och förkrossade.

På måndag förmiddag vårdades fyra vuxna personer fortfarande på sjukhus efter olyckan.

Deras skador betecknas som allvarliga, men inte livshotande, meddelar Region Stockholm. Samtliga barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus har fått lämna sjukhuset.

Gröna Lund håller stängt efter olyckan med Jetline.

Gröna Lund håller stängt efter olyckan med Jetline.

Mostphotos

Det krävs för att Jetline ska öppna igen

✔ Inte misstänkta för brott ✔ Ställer in konserter ✔ Beskeden om konserter och årskort