Olyckan där en kvinna i 30-årsåldern avled och nio skadades när berg- och dalbanan Jetline spårade ur är det värsta som kan hända, har talespersoner för Gröna Lund sagt upprepade gånger det senaste dygnet.

Men hur går ett nöjesfält vidare efter en sådan händelse?

Till att börja med håller Gröna Lund stängt i sju dagar för att ta hand om medarbetare och stötta anhöriga, berättar Annika Troselius.

– Fokus idag, liksom igår, är att samla våra medarbetare och ge dem den information som vi har, och ge dem det stöd de behöver. Vi har också ett kristeam som jobbar med att komma i kontakt med drabbade och deras anhöriga.

På måndagen inledde Statens Haverikommision en utredning. Sedan tidigare har polisen inlett en förundersökning om vållande till annans död, vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan.

Flera utredningsåtgärder vidtagna

Polisens rubriceringar gäller alltjämt på måndagen. Polisen bekräftar för Mitt i att det var en kvinna i 30-årsåldern som dog efter olyckan. Anhöriga underrättades sent på söndagseftermiddagen.

– Vår förundersökning har precis startat och en rad utredningsåtgärder har vidtagits. Men ingen är delgiven misstanke vad vi känner till i nuläget, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, på måndagen.

På måndagen meddelade åklagaren Helena Wigilius till Mitt i att åklagarmyndigheten lagt över sin utredning på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål inom myndigheten.

Till detta kommer Gröna Lunds egen utredning.

– Vilka som kommer att vara en del av den vet vi inte idag, men vi kommer att ta in den kompetens som behövs och den kommer att göras grundligt. Vi är också väldigt måna om att om att bistå de utredningar som startats, säger Annika Troselius.

Är någon fysisk eller juridisk person kopplad till Gröna Lund delgiven misstanke om brott?

– Inte mig veterligen. Frågan om ansvar kan vi inte få svar på förrän utredningarna är klara.

Om nöjesparken kan öppna efter en vecka, eller om man behöver hålla stängt längre, är för tidigt att svara på, säger Annika Troselius. Formellt finns inga hinder.

– Vi har godkända besiktningsprotokoll och ett tillstånd från polisen från i våras. Det behöver inte förnyas eftersom vi självmant valde att stänga tillfälligt.

Om Jetline ska kunna öppna igen är kraven högt ställda, säger Annika Troselius.

– Då måste hela utredningen vara klar så vi kan säkerställa att det aldrig kan hända igen.

Gröna Lund har tidigare meddelat att alla som bokat biljetter under den sjudagarsperiod då parken håller stängt kommer att få dem återlösta automatiskt.

Under måndagen kommer man att gå ut med information angående de tre konserter som kommer att ställas in under veckan. Vad som gäller för säsongskort avgörs från fall till fall, säger Annika Troselius.

– Vi är väldigt måna om att det ska kännas tryggt att besöka oss, man får gärna kontakta bokningen, de svarar på frågor på telefon och mejl redan nu.

Hur går tankarna idag?

– Det är en ofattbar händelse och vi vaknade upp till en annan verklighet där många är chockade och förkrossade.

På måndag förmiddag vårdades fyra vuxna personer fortfarande på sjukhus efter olyckan.

Deras skador betecknas som allvarliga, men inte livshotande, meddelar Region Stockholm. Samtliga barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus har fått lämna sjukhuset.