Förskolan

Under vecka 4 förväntas läget i stadens förskolor vara fortsatt kritiskt – i hela Stockholm. För att garantera barnsäkerheten och för att kunna fortsätta hålla förskolor öppna har det fattats beslut om att begränsa öppettiderna på många förskolor under vecka 4. ”Om ännu fler pedagoger blir sjuka kan vi behöva stänga förskolor”, meddelar Stockholm Stad.

https://www.mitti.se/nyheter/forskolor-i-stockholm-kan-tvingas-stanga/repvaq!BN3gFBwzsAuFSFRVbSJ0Og/

Om verksamheten stängs måste vissa vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet fortsatt erbjudas omsorg för barn. Mer info om detta här.

Grundskolan

För vecka 2 låg sjukfrånvaron på betydligt högre nivåer än för samma period förra året. Både hos elever och personal. Under vecka 2 2021 låg medelfrånvaron inom alla grundskolor i Stockholms stad på två procent för elever och sex procent för personal. Samma vecka i år var de siffrorna 12 procent för elever och 13 procent för lärare.

Brandkåren

Sedan pandemins start har Storstockholms brandförsvar jobbat hårt med personalplanering. De har, och kan fortsatt ha, full beredskap. 

– Det vi gör är bland annat att omfördela personal mellan brandstationer, kalla in personal på övertid, ställt in övningar och frigjort resurser på det sättet, säger Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

– Läget nu är delvis ansträngt. Vi ser ökande sjuktal, fler är sjuka nu än tidigare. Men allmänheten kommer inte märka av det här, vår operativa förmåga påverkas inte. 

Postutdelningen

PostNord har ett ansträngt läge, både i Stockholm och Sverige.

Det pendlar från dag till dag i olika områden. Det finns utdelningsdistrikt där det inte finns tillräckligt med personal för att få ut all post i tid. 

– Vi hoppas att mottagarna har ett visst tålamod med att det kan förekomma förseningar, i och med att sjukläget ser ut som det gör. Men många brevbärare och chaufförer hittar en extra växel i sådana här sammanhang och gör verkligen sitt allt, säg Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord.

Kollektivtrafiken

Det är sedan länge ett ansträngt läge, med ovanligt hög sjukfrånvaro. Det är inte bara förare som är oumbärliga för en fungerande kollektivtrafik, utan även depåpersonal och trafikledning för att nämna något. Pressavdelningen meddelar att man i nuläget kan upprätthålla trafiken men att verksamheten blir mer sårbar med ett förhöjt sjukdomsläge. I dagsläget ligger sjukfrånvaron på ungefär 15 procent generellt sett, vilket kan jämföras med den normala sjukfrånvaron på 5 procent.

Stockholm Vatten och Avfall

I dagsläget är sjukfrånvaron på normala nivåer och det råder ingen påverkan på återvinningscentralerna. Även hämtning av hushållssopor är förhållandevis normal, med ett fåtal sjukskrivningar och medarbetare i karantän. Ibland kan turerna påverkas av om man snabbt måste sätta in vikarier som är ny på en tur, då kan hämttiderna flyttas något om personen till exempel har svårt att hitta i området.