Göteborg

Tog du ett dopp i Fiskebäck eller i Härlanda tjärn under senaste värmeböljan? Då har du badat på ett av kommunens 19 så kallade EU-bad. Det innebär att vattenkvaliteten där mäts och bedöms enligt EU-direktiv som: Utmärkt, bra eller tillfredsställande.

Men badvatten är bara ett av många exempel på hur vardagliga ting berörs av EU. Nästan hälften av alla beslut i kommunerna påverkas direkt eller indirekt av EU.

Det handlar om allt från standarden på lekplatser, sophantering och upphandling av skolmat och spårvagnar till bidrag till Västlänken och kulturverksamhet.

– EU påverkar det mesta som de flesta bryr sig om i vardagen, säger Olof Larsson, statsvetare, Göteborgs universitet.  

Olof Larsson, statsvetare, Göteborgs universitet.  

Olof Larsson, statsvetare, Göteborgs universitet.  

Pressbild

Klimat och migration

De stora frågorna rör klimatet, migration, arbetsvillkor och digitalisering med AI som en uppstickare.  Samtidigt blir debatten på EU-nivå alltmer lik den politiska agendan i Sverige, menar Olof Larsson.

– Miljö och migration har EU sysslat med väldigt länge och sköts på EU-nivå men som även debatteras mycket nationellt. Det handlar också om klassisk höger- och vänsterpolitik, balansen mellan fria marknaden och det offentliga som tak på hyror, gig-ekonomin och arbetstider.

Varför är det viktigt att rösta i EU-valet?

– Om man bryr sig om någon av alla ovan nämnda saker har man goda skäl att gå och rösta. De politiker vi röstar fram påverkar dessa frågor. EU kan nästan inte bestämma om någonting utan att EU-parlamentet är med och godkänner.

"Utmärkt". Fiskebäcksbadet är en av de kommunala badplatserna där vattenkvaliteten mäts enligt EU-direktiven.

"Utmärkt". Fiskebäcksbadet är en av de kommunala badplatserna där vattenkvaliteten mäts enligt EU-direktiven.

Mostphotos

Tänk på det oförutsedda

I förra EU-valet gick 55,6 procent av göteborgarna till valurnorna. Sedan dess har både en pandemi och krig skakat om Europa.

Att det sker oförutsedda händelser som behöver hanteras internationellt kan därför vara bra att tänka på innan man lägger sin röst, menar Olof Larsson.

– Som väljare får man vara beredd på att vad som helst kan hända och rösta därefter. När det oförutsedda händer kan ideologi eller kärnvärderingar bli viktigare.