– Det är kämpigt, det är det verkligen, säger Kenth Högstedt som äger Kenths kök i Arlanda stad samtidigt som han steker på potatis vid stekbordet.

Kenth höjde priset i vintras med fem kronor, en lunch kostar numer 120 kronor.

– Vi är fortfarande billigast i Arlandastad. Några häromkring kör buffé men det gör egentligen vi med, man får backning på maten bara det att vi gillar att servera rätterna på tallrik. Det blir också mindre svinn på det sättet, säger han.

Vad som händer med Kenths kök i sommar är oklart. Restaurangen är till salu eftersom Kenth Högstedt fyller 70 år och ska gå i pension.

Kenth Högstedt har drivit Kenths kök i Arlandastad i åtta år.

Kenth Högstedt har drivit Kenths kök i Arlandastad i åtta år.

Mikael Andersson

Snittpriset för en lunch bland de 16 lunchrestauranger i Sigtuna kommun som är högst rankade på Google landar på 130 kronor och 40 öre. Bland dessa finns det ett ställe som drar upp snittet ordentligt. Det är restaurang Skog på Sigtunahöjdens konferens och hotell. Där kostar en dagens lunch från 225 kronor. Tar man bort den i uträkningen landar snittpriset istället på 124 kronor och 10 öre.

Medianpriset bland de nämnda restaurangerna landar på 130 kronor.

Glest med gäster

När Mitt i besökte flera av restaurangerna under lunchtid var det inte trängsel som var påtaglig, snarare var det aningen glest med lunchgäster. På Great plate scandinavia i Märsta sitter fem lunchsällskap. Trots det försöker ägaren Helle Kautiainen se positivt på läget.

– Jag tycker att det har gått över förväntningarna och i det stora hela ganska bra. Visst har vi lugna dagar men sett till helheten är det ok, säger hon.

Great plate öppnade två restauranger i Märsta under 2023. Det som skiljer de åt är inriktningen på mat. En är lite mer skandivavisk och en är italienskinspirerad.

Helle har drivit olika restauranger genom åren men nu är det tuffare än på längre på grund av de höjda livsmedelspriserna. – Det krävs att man har ett mer planerande och att kolla priser hos olika leverantörer. De varor jag kan transportera i bil så åker jag och handlar det själv. Då kommer man ifrån frakt och sådant, säger hon.

Helle Kautiainen driver två Great platerestauranger i Märsta.

Helle Kautiainen driver två Great platerestauranger i Märsta.

Mikael Andersson

Lokala stamgäster

Bistro och café Valvet i Sigtuna har både lunch och middag och när ägaren Antonio Gumussoy summerar hur det går under luncherna säger han att det är både upp och ner.

– Generellt så går det bra men vi märker att snittnotan inte är lika hög som vanligt. I vår lunch ingår väldigt mycket med dryck, sallad, bröd, kaffe och även äppelkaka eller liknande. Det vi märker av är att gäster mer kunde köpa en flaskdryck till maten men många väljer nu istället att ta det som ingår, säger han.

Många av lunchgästerna på Valvet är personer som bor eller jobbar i centrala Sigtuna som enligt Antonio ofta kommer för att gynna restaurangen och hjälpa till. Trots att Valvet ligger på den övre halvan av lunchpriserna är det svårt att gå runt på bara luncher efter att livsmedelspriserna har ökat.

– Det handlar inte om att man ska bli rikare på att höja priserna. Det handlar om att man inte vill förlora. Marginalerna är inte stora.

Antonio Gumussoy driver Bistro och café Valvet i Sigtuna.

Antonio Gumussoy driver Bistro och café Valvet i Sigtuna.

Mikael Andersson

*När Mitt i vecka 5 kollade 108 lunchrestauranger i Stockholms innerstad blev snittpriset 141 kronor och 69 öre för en lunch.