Göteborg

Bostadspriserna har sjunkit under det senaste året och bara sedan i julas har priset för en lägenhet i Göteborg sjunkit med tio procent.

Det visar Boolis senaste kartläggning där man tittar på hur mycket en lägenhet i genomsnitt kostar vid varje spårvagnsstopp.

Två hållplatser som går mot trenden, där priserna istället ökat, är Domkyrkan och Hammarkullen.

Karin Grundeus, presskontakt på Booli förklarar vad det kan bero på:

– Det är ganska tätt mellan hållplatserna i Göteborgs innerstad, vilket gör att vissa objekt kan vara närmare en annan hållplats. Eftersom underlaget av slutpriser är mindre i årets undersökning påverkas det mer av vad som sålts. I år har det sålts en del exklusiva objekt runt Domkyrkan vilket drar upp genomsnittspriset vid hållplatsen.

Dyrast är det kring Berzeliigatans hållplats, där kvadratmeterpriset är i snitt 76 726, vilket innebär att en lägenhet på 60 kvadrat landar på omkring 4,5 miljoner kronor.

Mest bostad för pengarna får man i vid Teleskopgatans hållplats i Bergsjön. Där landar kvadratmeterpriset på 16 768 kronor, alltså strax över miljonen för en bostad i samma storlek.

It seems that you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Booli

Mäklaren: Rätt tid att byta upp sig

På flera håll ses ett större pristapp i ytterområdena, medan centrum har hållit sig stadigare.

Det är en utveckling som Sven-Erik Kristensen, vd på Bjurfors i Göteborg, sett under det senaste året.

– Det finns generellt sett ett större utbud av lägenheter i ytterområdena på grund av att det byggts väldigt mycket nya bostäder, så där kan man köpa till ett lägre pris just nu. Det kan bli en liten justering till hösten. Lägenheter centralt har ett litet utbud som håller uppe priserna.

Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg

Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg

Bjurfors

Nästa år spår han att priserna har ökat igen, även i ytterområdena.

– Står man inför att sälja en lägenhet i västra eller östra Göteborg så kommer man att få mer betalt om man kan vänta ett år.

Något som han däremot inte tycker att man ska vänta med är att byta upp sig.

– När bostadsmarknaden är lite avvaktande och osäker, då tjänar man ofta på att byta till en större bostad. Prisskillnaden mellan en mindre billigare bostad och en större och dyrare är lite mindre just nu. Du får lite mindre för din egen bostad, men den som du köper kommer att ha minskat ännu mer i pris.

Vilka objekt är mest svårsålda just nu?

– Bostäder med stort renoveringsbehov. Det är färre som har råd att även låna till renoveringar. Villor med dyra uppvärmningssystem, som direktverkande el, är också svårare att sälja nu med tanke på elpriset.