Den 1 juni 2005 var det slutrökt på landets restauranger och krogar. Stammisarna Hans Adebro, Ann-Marie Vahlberg och Björn Carlqvist träffas på anrika Hjälmaren i Årsta varje torsdag. Första spontana reaktionen från alla tre:
– Va, är det tjugo år sedan?
De var positiva till rökförbudet när det infördes och är det fortfarande. Årstabon Björn Carlqvist slutade blossa 1996.
– Det jag framför allt minns från tiden när det röktes på krogen är att man luktade hemskt dagen efter man hade varit ute, röken låg som en dimma, säger Björn Carlqvist.
– Ja, man luktade som en teaterridå, det är jag tacksam att slippa. Och så undviker man kanske att få lungcancer också, säger Hans Adebro som aldrig har rökt själv.
Minns inga klagomål
Restaurangägaren Ilyas Sahin var ny på Hjälmaren när rökförbudet precis hade införts. Han minns att folk följde förbudet utan större protester.
– Det var ingen som klagade, säger Ilyas Sahin.
En farhåga var att restaurangerna skulle lida ekonomisk skada av förbudet, men enligt branschorganisationen Visita var tappet noll eller högst försumbart.
Ilyas Sahin är en av ägarna till anrika Hjälmaren i Årsta.
Mimmi Epstein
När riksdagen röstade om förslaget den 12 maj 2004 vann ja-sidan med en förkrossande majoritet: 245 röster mot 45.
Det var bara Moderaterna och någon enskild folkpartist som kämpade mot förslaget. Det tydligaste målet var bättre folkhälsa. Förespråkare menade dessutom att det var en frihetsreform; den som inte vill eller bör utsättas för tobaksrök får helt enkelt fler rökfria utrymmen att vistas i.
– Rökförbudet på krogen har varit jätteviktigt för att förskjuta normen för vad som är ett vanligt beteende kopplat till rökning. Det är färre som börjar röka när fler miljöer blir rökfria, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på Cancerfonden.
Rökningen går neråt
Sedan rökförbudet på krogen infördes har stockholmarnas rökvanor minskat kraftigt. 2007 rökte 14,5 procent av länsinvånarna. I dag är den siffran 5,5 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har ett generellt mål om att minska andelen rökande i Sverige till mindre än 5 procent i år. Det målet är vi nära att nå, men rökningen slår ojämnt i befolkningen.
16 procent av alla arbetslösa röker varje dag och det är fler som endast gått klart grundskolan som röker än personer med eftergymnasial utbildning, enligt Cancerfonden.
– Vi är inte i mål. Rökningen behöver fortsätta minska, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.
”Accepteras alltid”
Tillbaka på Hjälmaren berättar ägaren Ilyas Sahin att det var svårare för folk att acceptera när det inte längre var tillåtet att röka på uteserveringar 2019.
– Då fanns det folk som glömde bort eller ville glömma förbudet... Ibland händer det fortfarande att turister tänder en cigarett, men då är vi snabba med att säga till och det accepteras alltid, säger han.