Den 1 juni 2005 var det slutrökt på landets restauranger och krogar. I Vegabarens trädgård minns delägarna Ahmed Polat, Ihsan Tunc och Carlo Taccola tillbaka.
– Det var panik bland gästerna. Det pratades om det mycket i branschen. Jag är med i olika företagarorganisationer och alla började både skrika och skratta på samma gång, säger Carlo Taccola som började jobba här som diskare 1964.
Han kommer inte ihåg om de samlade in alla askkoppar plötsligt en dag. Många av dem slängdes, men inte alla.
– Vi sålde flera till min fru som samlar på antika saker. Det händer att folk frågar henne vad det är för något, säger han.
Men klagomålen och oron sinade snabbt bland Vegabarens gäster.
– Med tiden vande sig folk och glömde bort hur det brukade vara, säger Ihsan Tunc.
Carlo Taccola, Ihsan Tunc och Ahmed Polat minns tillbaka till när rökförbudet kom för 20 år sedan.
Anna Ludvigsson
Ja-sidan vann ordentligt
De upplever inte att de tappade gäster på grund förbudet.
– Vi har tur som har gott om utrymme här. På Götgatan är det svårare att stå mitt i trafiken, säger Carlo Taccola.
En farhåga var att restaurangerna skulle lida ekonomisk skada av förbudet, men enligt branschorganisationen Visita var tappet noll eller högst försumbart.
När riksdagen röstade om förslaget den 12 maj 2004 vann ja-sidan med en förkrossande majoritet: 245 röster mot 45.
Det var bara Moderaterna och någon enskild folkpartist som kämpade mot förslaget. Det tydligaste målet var bättre folkhälsa. Förespråkare menade dessutom att det var en frihetsreform; den som inte vill eller bör utsättas för tobaksrök får helt enkelt fler rökfria utrymmen att vistas i.
– Rökförbudet på krogen har varit jätteviktigt för att förskjuta normen för vad som är ett vanligt beteende kopplat till rökning. Det är färre som börjar röka när fler miljöer blir rökfria, säger Lisa Lennartsdotter Ermann, sakkunnig på Cancerfonden.
Rökningen går neråt
Sedan rökförbudet på krogen infördes har stockholmarnas rökvanor minskat kraftigt. 2007 rökte 14,5 procent av länsinvånarna. I dag är den siffran 5,5 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndigheten har ett generellt mål om att minska andelen rökande i Sverige till mindre än 5 procent i år. Det målet är vi nära att nå, men rökningen slår ojämnt i befolkningen.
16 procent av alla arbetslösa röker varje dag och det är fler som endast gått klart grundskolan som röker än personer med eftergymnasial utbildning, enligt Cancerfonden.
– Vi är inte i mål. Rökningen behöver fortsätta minska, säger Lisa Lennartsdotter Ermann.
Tillbaka på Vegabaren. När beskedet kom 2019 att man inte får röka på uteserveringar tog gänget i från tårna. Rökplatsen sattes upp 30 meter från ingången.
– Det är sådana lagar utan tanke – någon vaknade på morgonen och bestämde detta. Så vi tog i ordentligt.
Bland Vegabarens besökare spred sig paniken när rök-förbuden först kom.
Anna Ludvigsson