När slutsignalen gick i derbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena den 28 augusti utbröt kaos.

Supportrar från båda lagen bröt igenom avspärrningarna, det kastades pyroteknik och stolar.

Slagmålet fortsatte på kvällen i södra Stockholm. 97 supportrar omhändertogs av polis och många kunde identifieras som deltagare i upploppet på Friends.

Elva belades efter det med tillträdesförbud och är inte välkomna till arenorna på fotbollsmatcher.

Misstänka för brott

Mitt i har begärt ut statistik från de fem åklagarkamrarna i Stockholm. De har beslutat om totalt 68 tillträdesförbud vid matcher under 2022.

De flesta som portats från arenorna är män i 20-30-årsåldern.

Förbuden har föranletts av misstänkta brott i anslutning till matcher: misshandel, våldsamt upplopp och brott mot ordningslagen.

Men hur hindra dem från att ändå smita in?

Svårt, menar Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska Fotbollsförbundet, SvFF.

– Arrangören kan få ut fotounderlag från polisen på sitt eget lags och motståndarlagets tillträdesförbud. Det är ett system som klubbarna använder ganska mycket. Då handlar det om att stå i entrén och försöka få syn på de här individerna. Men det klart, släpper man in 30 000 på Friends är det nästan omöjligt.

Åklagarbeslut. 68 supportrar fick tillträdesförbud ifjol, och de flesta bedöms följa dem. "Upptäcks du inne på en match trots förbud förlängs det ofta och du kan få fängelse", säger Martin Fredman vid Svenska Fotbollsförbundet, SvFF.

Åklagarbeslut. 68 supportrar fick tillträdesförbud ifjol, och de flesta bedöms följa dem. "Upptäcks du inne på en match trots förbud förlängs det ofta och du kan få fängelse", säger Martin Fredman vid Svenska Fotbollsförbundet, SvFF.

Han anser ändå att förbuden är ett bra verktyg.

– Jag skulle säga att det är det viktigaste verktyget vi har i det som kallas exkluderingsstrategin. Istället för att straffa kollektivt, som att ta bort tusen ståplatser, kan man rikta sig mot de här ganska få individerna.

Förbuden respekteras

Martin Fredman säger att de allra flesta, även om det saknas empiriskt stöd för påståendet, följer förbuden.

– Ja, min uppfattning är att man har stor respekt för dem. Upptäcks du inne på en match trots förbud förlängs det ofta och du kan få fängelse.

– Man kan också se att i de fall förbudet överträds väljer de flesta att inte utmärka sig. En våldsam supporter från klacken kanske köper en biljett på långsidan för familjer. Det är straffbart i lagen, men krasst kan man ju säga att förbudet då ändå uppnått sitt syfte.

Dansk ansiktsigenkänning

En fråga som diskuteras för att hjälpa supporterpolis och arrangörer att upptäcka överträdelser är Danmarks system med ansiktsigenkänning.

– Där läggs fotografier in och kameror letar efter de supportrar på arenorna som inte är välkomna. Jag kan tänka mig att vi hamnar där i någon form i Sverige också, men det kommer krävas lagändringar och avvägningar om nytta och integritet, säger Martin Fredman.