– Det är utmanande tider både för restaurangbranschen som helhet och för oss som enskild verksamhet, säger Martin Lexén, restaurangchef på Österåkers Golfrestaurang.

– Omkostnader och priserna på råvaror stiger i högre takt än vi kan ta betalt för maten.

Dyrare fisk

 På Österåkers Golfrestaurang höjde man våren -23 priserna på dagens lunch till ett enhetligt pris om 145:- och nu i januari -24 har man gjort en justering för att bättre spegla restaurangens råvarukostnader. Numera har dagens kötträtt och dagens vegetariska fått sänkt pris till 140:- respektive 135:-medan dagens fisk blivit dyrare – 160:-.

 – Kostnaden för bra fisk är mycket högre än för motsvarande kött. Då faller det sig naturligt att den rätten har ett högre pris. Att det vegetariska har fått sänkt pris speglar att vi gärna skulle se en ökning av vegetariska valmöjligheter, säger Martin Lexén, som menar att det är det allmänna ekonomiska läget som får folk äta mindre ute, inte bara lunchpriserna i sig.

Finns det någon smärtgräns när det gäller lunchpriset?

– Den finns det nog såklart men vi ogillar att prata om gränser. Det gäller för oss som alla andra att kontinuerligt se över det vi erbjuder, så att våra gäster får en bra och i deras tycke prisvärd matupplevelse.

På restaurang Flow på Eriksövägen i Vaxholm har man det också kämpigt:

– Vi har inte ändrat priserna de senaste året. Då kommer ingen, säger krögaren Julia Ye.

– Men råvaror, el och löner har höjts.

Är det färre lunchgäster nuförtiden?

– Det har säkert gått ner med tio procent.

Peter Källström, Urban Wall och Stefan Lör gillar restaurang Flow i Vaxholm.

Peter Källström, Urban Wall och Stefan Lör gillar restaurang Flow i Vaxholm.

Stefan Källstigen

Vid ett bord sitter kompisarna Peter Källström, Urban Wall och Stefan Lör. Alla tre arbetar i Vaxholm, men hur ofta de går ut och äter är helt olika. Peter berättar att han äter ute ”nån gång per vecka” medan Urban är ute mer sällan än så. Bara Stefan äter ute varje dag:

– Men det har ju varit en rejäl uppgång i pris efter pandemin, säger han.

Anna Hållén, ägare och Andreas Candelöf, hovmästare på Winbergs i Vaxholm.

Anna Hållén, ägare och Andreas Candelöf, hovmästare på Winbergs i Vaxholm.

Stefan Källstigen

På Winbergs Kök & Bar vid Söderhamnsplan berättar ägaren Anna Hållén att man tvingats höja lunchpriset flera gånger de senaste åren för att gå runt.

– Nu tar vi 140 för lunchen. Innan vi höjde i december kostade den 135. Vi har höjt med en femma varje halvår, förr kostade den 120. Men det kanske är en för liten höjning, säger hon.

Hur har ni det med lunchgäster?

– De som tidigare kom måndag-fredag kommer inte lika frekvent som tidigare och barnfamiljer som beställt läsk till alla barn tidigare väljer vatten i stället. Man är lite mer medveten.

Korvmoj är alternativ

Tillbaka på Österåkers Golfrestaurang får Jesper Magnusson sin lunch serverad.

Som säljare i golfbranschen besöker han åtskilliga lunchkrogar, inte minst en hel massa golfrestauranger:

– Jag äter ute nästan jämt, berättar han.

– Det här är en av de bättre golfrestaurangerna.
Att priserna gått upp har han också märkt av:

– Det är klart att man kanske tar två varmkorvar i stället om en lunch på ett ställe kostar 180 kronor, säger han.

*När Mitt i v05 kollade 108 lunchrestauranger i Stockholms innerstad blev snittpriset 140 kr för en lunch.