Medborgarplatsen har länge varit hjärtat i Södermalms uteliv, med liv och rörelse långt in på småtimmarna. Under fredag- och lördagskvällar har polisen citykommendering på plats. Förenklat kan det översättas till extra resurser, som gör att de bättre kan hantera de brott som uppstår i kölvattnet av fyllan och villan.

– Vanligtvis är det mycket brottslighet som är kopplat till krog- och nöjeslivet på Medis. Misshandel, berusning, narkotika, den typen av brott, säger Jan Nilsson, kommunpolis på Södermalm.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-lyckades-thaibaten-halla-sig-flytande-i-pandemins-kolvatten/repubk!Ovb9C232EyK4KPhGuoQ@0w/

Men det har varit ett udda år för utelivet på Söder. Först blev det till och med värre när begränsningarna infördes våren 2020.

– Flera klubbar i innerstan behövde stänga, men krogar på Söder höll öppet. Så vi fick vikta om fler resurser hit, säger Jan Nilsson.

Som Ayia Napa

Jan Nilsson beskriver det som att Folkungagatan då såg ut lite som Ayia Napa, partyorten på Cypern.

– Det blev en bargata. Eftersom krögarna höll på restriktionerna kom många inte in på barerna. Istället blev de kvar, stående på gatan, eftersom de inte ville hem. Vi hade en hel del ordningsproblem i och med det.

Det förändrades i slutet av förra året, när serveringsförbuden trädde kraft. Sedan 24 december måste barer stänga senast 20.30. Det gör att Söders gator vid 21–22 ekar tomma.

– Medis är en väldigt annorlunda plats nu. Utelivet är en del av Södermalm och som privatperson och Söderbo kan jag tycka det är lite trist att det är borta, säger Jan Nilsson.

Tråkigast på 22 år

Ungefär samma känsla har Eva Karlström, som jobbat 22 år på restaurang Kellys på Folkungagatan. Hon beskriver 2020 som "extremt långtråkigt".

– 2020 har varit skit, det går inte att jämföra med andra år. Vi går på halv personalstyrka, det är ingen som går ut och äter och vi har mycket mindre försäljning. Fortsätter det så här kommer vi gå under, säger hon.

– Men Systemet går det bra för. Det ser vi varje lördag, när kön går hela vägen runt hörnet till Götgatan.

Annan typ av brottslighet

Det är heller inte så att brott slutat begås på Söder bara för att krogarna stänger tidigt, menar Jan Nilsson. Om någon nu trott det.

En del stök har flyttat från barerna till hotellen, dit fler nu tar in för att festa.

– Men våld på allmän plats och brott kopplade till kroglivet har minskat. Narkotikabrott, brott mot knivlagen och liknande upptäcktsbrott går dock i motsatt riktning.

Det beror inte nödvändigtvis på att den typen av brott blivit mer vanligt, men när polisen inte lägger samma krut på berusning har de mer tid över till kontroller; av personer, fordon och platser.

Samtidigt är polisen beredda på att restriktionerna förr eller senare lättar, och att livet på Söder återgår till det normala.

– Vi får se om folk kommer strömma ut, eller om de hittat nya sätt att umgås. Men det finns nog ett uppdämt behov att gå på krogen igen, säger Jan Nilsson.