Den 12 december införs en rad nyheter i SL:s tidtabeller. Foto: Claudio Britos/Pekka Pääkkö

Så här blir SL-trafiken 2022

Nu är alla förändringar i SL-trafiken inför nästa år presenterade. Mest händer i busstrafiken, med nya, ihopslagna och nedlagda linjer.

  • Publicerad 06:27, 20 okt 2021

Den 12 december träder nya tidtabeller i kraft i SL-trafiken, som gäller ett år framåt.

I samma veva justeras trafikutbudet, det kan bli fler eller färre avgångar, och i vissa fall ändrade linjesträckningar.

För tunnelbanans del blir den största förändringen att röda linjen stängs mellan Västertorp och och Fruängen under två-tre veckor i sommar, då en gång- och cykeltunnel ska anläggas under tunnelbanespåret.

Det händer inte heller särskilt mycket med pendeltågstrafiken, förutom att de kan komma att köras med korta tåg, beroende på hur resandemängden utvecklar sig efter pandemin.

Mälarbanan stängs av mellan Stockholm city och Jakobsberg vid påsk, i juli och under allhelgonahelgen 2022 på grund av utbyggnaden till dubbelspår.

Nya bryggor i sjötrafiken

När det gäller sjötrafiken finns ett antal nyheter. Linje 89, Ekerö-Kungsholmen, utökas och kommer att köras med två fartyg även vintertid, om det är isfritt. Men kvällsturen 19.30 dras in sommartid.

Sensommartrafiken med Waxholmsbåten till Utö på lördagar och söndagar dras in.

Telegrafberget införs som ny brygga på linje 83, och på linjerna ut i södra skärgården tillkommer Tollare brygga.

För lokalbanorna är det främst kring Roslagsbanan det händer saker. Banarbeten gör att den stängs av under sju veckor, vilka har inte meddelats.

Busslinjer förlängs och läggs ner

I busstrafiken händer det desto mer.

Linje 711 Flemingsbergs station-Tullinge gymnasium förlängs i båda ändar och trafikerar Tullinge station-Visättra sportcenter och får 20-minuterstrafik på vardagar.

Linje 744 kommer att trafikera Gladö kvarn i stället för som nu 709.

En ny linje 416 införs som trafikerar Orminge – Telegrafberget.

Linje 660 Vallentuna-Ormsta får ny linjesträckning som ersätter ringlinjerna 660H och 660V. Den startar i Gustavslund och körs via Hagaskolan-Vallentuna centrum-Östra Ormsta.

Alla vägar bär till Arninge

Linjerna 624, 615 och 683 dras om och trafikerar nya Arninge station. Många andra linjer i norrort får också ett stopp i Arninge.

Linje 175 Barkarbystaden-Akalla får bättre anslutningar från och till tunnelbanan i Akalla. Efter Veddestabrons öppnande förlängs linjen från Stora torget till Barkarby station.

Linje 565 och 565X med sex hållplatser i innerstan Sergels torg, Hötorget, Handelshögskolan, Stadsbiblioteket, Sveaplan samt Norrtull läggs ned och tas över av andra linjer i Upplands Väsby.

I söderort förlängs linje 143 från Hökarängen till Sköndalsbro och ersätter linje 182 som läggs ned.

Ärendet tas upp i trafiknämnden den 19 oktober. Planerna har varit ute på remiss och i december redovisas kommunernas synpunkter på förändringarna.

Den 12 december införs en rad nyheter i SL:s tidtabeller. Foto: Pekka Pääkkö