Provokation. Här, vid Edvard Griegsgången 22, har högerextremisten Rasmus Paludan tillstånd för en allmän sammankomst i morgon. Foto: Emma Löf Hagström

Så förbereder sig polisen inför helgens manifestation i Husby

Den danske högerextremisten Rasmus Paludan, känd för sina koranbränningar, har fått tillstånd att demonstrera i Husby i morgon. Nu förbereder sig både polisen och lokalsamhället.

  • Publicerad 11:55, 13 maj 2022

Klockan 17.30 till 18.30 i morgon, lördagen den 14 maj, har Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fått tillstånd av polisen att hålla i en så kallad allmän sammankomst i Husby.

Paludan har genom sina koranbränningar på olika platser runt om i Sverige under den senaste månaden skapat stor uppståndelse då upplopp, förstörelse, stenkastning och våld mot poliser förekommit i samband med dessa – något som sedan beskrivits som "påskupploppen".

På långfredagen den 15 april genomförde Paludan bland annat en koranbränning i Rinkeby. Efteråt hyllade polisen många "goda krafters" arbete med att hålla folk lugna under händelsen, men uttryckte även förvåning och oro över att det används så mycket våld.

Insatschefen: "Överraskad att man använde så mycket våld"

Häromdagen väcktes det första åtalet efter påskupploppen, mot en man i 35-årsåldern som deltog vid kravallerna i Rinkeby, och som ska ha kastat sten mot polisen och förstört polisbilar.

Förbereder sig

Inför Paludans besök i Husby förbereder sig polisen nu för fullt för att allt ska gå så lugnt till som möjligt.

– Vi aktiverar extra mycket poliser och har en god planering för eventuella eskalerande ordningsstörningar, berättar Anders Djurestad, tf lokalpolisområdeschef i Järva.

Han säger att polisen sedan tillståndet blev klart har haft många träffar med invånare, organisationer och annat, och är ute så mycket de kan i olika forum för att förklara vad som kommer att hända.

– Vi jobbar väldigt mycket med samverkan med centrumägare, organisationer, fastighetsägare, stadsdelen och staden. Vi vill vara så transparenta som möjligt i vad som kommer ske, hur vi kommer att jobba och jag upplever att vi får stor hjälp från lokalsamhället.

Skrivit brev

Polisen har även skickat ut ett brev till olika aktörer i Husby. Där skriver de bland annat att de vet att Paludans förehavanden uppfattas provokativt, men att förvaltningsrätten, trots att grovt våld uppstått vid tidigare sammankomster, beslutat att ge honom tillstånd.

Mot den juridiska bakgrunden är det därför polisens plikt att finnas på plats och se till att Paludan kan genomföra sin manifestation.

– Stämningen på stan är lite orolig, och det finns olika delar i oron. Jag upplever att några vill vara aktiva i den här så kallade provokationen, medan andra säger att vi inte ska lägga energi och krut på det. Vi försöker att finnas mitt bland detta och förklara vår roll och hur vi lagt upp det, säger Anders Djurestad.

Järvapolisen har fått förstärkning – syns mer på gator och torg

"Står enade i samverkan"

Efter Paludans besök i Rinkeby beskrev insatsledaren Patrik Nuss att en stor del av varför det varit förhållandevis lugnt i Rinkeby jämfört med andra platser, förmodligen berodde på den förankringen i lokalsamhället som polisen jobbat upp, och att många känner igen sina lokalpoliser.

Även Anders Djurestad tror att det kommer märkas under morgondagen.

– Att vi jobbar så pass lokalt som vi gör i vardagen gör att händelser som avviker från vardagen förhoppningsvis blir lättare att hantera. Vi står enade i den samverkan vi har, vi jobbar tillsammans med lokalsamhället. I morgon försöker vi att arbeta deeskalerande och kommunikativt, våld löser ingenting.

Efter demonstrationen i Husby har Paludan även fått tillstånd att hålla i en allmän sammankomst klockan 19-20.30 på Hallundaplan i Botkyrka

Rinkeby behöll lugnet: "Ungdomarna vann, koranbrännarna förlorade"