Så långt som det går ska varje stadsdelsområde så långt det går kunna hantera sina egna krissituationer. Det säger närhetsprincipen, en av tre grundprinciper för svensk krishantering,

Enskede-Årsta-Vantörs förvaltning svarar via mejl att de arbetar kontinuerligt med att utveckla och förstärka sin beredskapsförmåga, att man har en löpande omvärldsbevakning och samverkan med berörda aktörer.

Bland annat har trygghetspunkter, kommunikationsnoder som kan aktiveras i händelse av en allvarligare kris, etablerats. 

Dessutom genomförs kontinuerligt olika övningar för stadsdelsförvaltningens krisledning och resursgrupp.

"Klarar kanske en månad"

Frågan om att vara förberedd inför en kris aktualiserades nyligen. Under konferensen "Folk och försvar" tidigare i år lyfte både överbefälhavare Micael Bydén och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) att Sverige kan hamna i krig, och att medborgarna behöver vara förberedda på det. Uttalandena väckte stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Mitt i var i Dalen för att fråga de boende hur väl förberedda de är på en krissituation.

– Jag skulle nog klara mig i en vecka, kanske en månad. Jag har lite knäckebröd och konserver, men inga vattendunkar. Jag har flera kylväskor och en powerbank. Måttligt förberedd, skulle jag säga. Det beror på situationen. Om det blev en stor invasion vet jag inte vad jag skulle göra, säger Sammi Verho, 25.

Sammi Verho, 25, Dalen.

Sammi Verho, 25, Dalen.

Angie Gray

70-åriga Helena Linder har en stor dunk med vatten hemma, men tänker köpa fler.

Helena Linder, 70, Dalen.

Helena Linder, 70, Dalen.

Angie Gray

– Jag har även en gasspis, en fotogenlampa och mat så att jag skulle klara mig en längre period. Jag tror att Sverige klarar sig från krig, men man vet aldrig vad som händer. Jag känner lite oro, säger hon.

Gunvor Forsell, 87 bor i Enskede och säger att hon inte är särskilt förberedd på en kris.

– Jag har några saker hemma och lite mat i frysen. Dessutom har jag ett ställe i Jämtland som jag skulle kunna åka till. Kanske borde jag skaffa en vevradio. Jag tänker inte så mycket på hemberedskap men känner att jag kanske borde göra det.

Gunvor Forsell, 87, Enskede.

Gunvor Forsell, 87, Enskede.

Angie Gray

Remissrunda

Just nu pågår en remissrunda hos alla nämnder i staden, samt Storstockholms Brandförsvar och Polisregion Stockholm, om ett förslag till nytt Säkerhetsprogram för Stockholm stad. I det finns särskilda fokusområden, varav beredskap är ett.

Förberedda för kris – sedan drygt tio år

Hon har skrivit två barnböcker på temat prepping och arbetar till vardags med att förbereda myndigheter på cyberattacker. Sköndalsbon Helena Söderblom delar med sig av sina bästa tips för hemberedskap.

I matprepping-lådan hemma hos familjen Söderblom i Sköndal finns flera förpackningar med vetetortillas nedpackade. De har en hållbarhet på ungefär ett halvår. Där finns även pasta, olja och konserver. Bland annat.

– Min dotter kallade den "turlådan" när hon var yngre. Om vi skulle baka och inte hade mjöl hemma, till exempel, så fanns det alltid ett extra paket i lådan, säger Helena Söderblom.

Man säger rotation på prepperspråk, om att köpa lite extra av det man använder i vanliga fall och hela tiden använda förpackningen med tidigast utgångsdatum.

– Det är lätt att köpa på sig konserver med ärtsoppa som bara står där år efter år. Då är det ett smart alternativ att bunkra sådant man brukar äta till vardags, säger Helena Söderblom.

Aktualiserades i januari

Frågan om att vara förberedd inför en kris aktualiserades nyligen. Under konferensen "Folk och försvar" tidigare i år lyfte både överbefälhavare Micael Bydén och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) att Sverige kan hamna i krig, och att medborgarna behöver vara förberedda på det. Uttalandena väckte stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Ett tips från Helena är att bunkra sådan mat, med längre hållbarhet, som man ändå brukar äta i vanliga fall. Då minskar risken för att det bara blir liggande.

Ett tips från Helena är att bunkra sådan mat, med längre hållbarhet, som man ändå brukar äta i vanliga fall. Då minskar risken för att det bara blir liggande.

Angie Gray

Privatpersoner ska kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka om det blir kris. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida finns tips på hur man kan förbereda sig med bland annat mat, kommunikationer och hygien.

Helena Söderblom bor tillsammans med man och barn i ett radhus och jobbar till vardags med att förbereda myndigheter på krissituationer, som till exempel cyberattacker. Hon har även skrivit två barnböcker på temat prepping.

– För min familj gjorde ÖB:s uttalande ingen stor skillnad, vi har haft bra hemberedskap i över tio år. Det var i samband med att jag blev förälder som jag insåg hur sårbart allt är, säger Helena Söderblom och fortsätter:

– Man blir beredd på att allt kan hända, har alltid en extra uppsättning kläder och en första hjälpen-väska till hands.

2020 bokdebuterade hon med spänningsromanen "När världen slocknar", där ett snöoväder drar in över Stockholm. Uppföljaren "När fjället tystnar" kom året därpå. Böckerna handlar om barn vars tillvaro på olika sätt ställs på ända.

– Barnen i dag får mycket information om omvärldsläget, i skolan, på nyheterna och via sociala medier. Mina barn har övat inrymning i sin skola, berättar hon.

"Hur man ska klara att hålla hygienen om man inte har rinnande vatten, det kan vara bra att ha tänkt på" säger Helena Söderblom.

"Hur man ska klara att hålla hygienen om man inte har rinnande vatten, det kan vara bra att ha tänkt på" säger Helena Söderblom.

Angie Gray

Det innebär att elever och personal stänger in sig för att få skydd.

– Sådant skär i mammahjärtat. Samtidigt förstår barnen syftet och vi kan prata om det. Samhället övar beredskap på en övergripande nivå, men jag tror att skönlitteratur är ett bra sätt att närma sig frågan om vad som händer med människorna i samhället vid en kris.

Bygger på förrådet

Hemma i Sköndal har Helena Söderbloms familjs gradvis byggt upp ett lager med det nödvändigaste.

– Vi har allt det som man rekommenderas att ha. Mat, vatten, toapapper, radio. Men vi fortsätter bygga på förrådet successivt, säger Helena Söderblom.

Frysta petflaskor – kan användas som kylklampar och som dricksvatten.

Frysta petflaskor – kan användas som kylklampar och som dricksvatten.

Angie Gray

Hon tror att prepping kan kännas övermäktigt för många, men att det går att få till en grund med enkla medel.

– Som att till exempel ha petflaskor med vatten i frysen. De är perfekta att använda som kylklampar om kylen slutar fungera, och när vattnet smälter kan man dricka det. Många bor i lägenhet och man behöver inte ha en bondgård med självhushåll för att vara förberedd.

En bra sak om man känner sig orolig är att inte lyfta blicken för mycket, menar Helena Söderblom.

– Hur lagar jag mat om inte strömmen funkar? Hur håller jag hygienen om jag inte har tillgång till rinnande vatten? Sådana enkla, konkreta saker är bra att ha tänkt på.

Man behöver inte ha en bondgård med självhushåll för att vara förberedd.

Preppingtips från Helena

Skriv upp telefonnummer till familj och anhöriga, skola, sjukhus och andra viktiga kontakter. Bra om mobilnätet skulle gå ner.

Skaffa en batteriradio. Det räcker långt. Vevradio, som blivit en slags symbol för hemberedskap, är också bra. "Men ska man ha en sån som verkligen ger effekt när man vevar så behöver man köpa en lite bättre, och det kan kosta en del. Om man vill hålla nere kostnaderna är det bättre med en batteridriven".

Bunkra med mat som har lång hållbarhet, och som du ändå äter till vardags. Till exempel pasta som inte behöver kokas så länge.

Ha petflaskor med vatten i frysen.

Källa: Mitt i

Batteriradio är ett bra alternativ till den omtalade vevradion, enligt Helena Söderblom.

Batteriradio är ett bra alternativ till den omtalade vevradion, enligt Helena Söderblom.

Angie Gray

Helena är förberedd på kris – sedan drygt tio år

Delar med sig av sina bästa tips ✔ Bunkrar "vardagsmat" ✔ Har skrivit barnbok om prepping