I matprepping-lådan hemma hos familjen Söderblom i Sköndal finns flera förpackningar med vetetortillas nedpackade. De har en hållbarhet på ungefär ett halvår. Där finns även pasta, olja och konserver. Bland annat.

– Min dotter kallade den "turlådan" när hon var yngre. Om vi skulle baka och inte hade mjöl hemma, till exempel, så fanns det alltid ett extra paket i lådan, säger Helena Söderblom.

Man säger rotation på prepperspråk, om att köpa lite extra av det man använder i vanliga fall och hela tiden använda förpackningen med tidigast utgångsdatum.

– Det är lätt att köpa på sig konserver med ärtsoppa som bara står där år efter år. Då är det ett smart alternativ att bunkra sådant man brukar äta till vardags, säger Helena Söderblom.

Aktualiserades i januari

Frågan om att vara förberedd inför en kris aktualiserades nyligen. Under konferensen "Folk och försvar" tidigare i år lyfte både överbefälhavare Micael Bydén och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) att Sverige kan hamna i krig, och att medborgarna behöver vara förberedda på det. Uttalandena väckte stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Ett tips från Helena är att bunkra sådan mat, med längre hållbarhet, som man ändå brukar äta i vanliga fall. Då minskar risken för att det bara blir liggande.

Ett tips från Helena är att bunkra sådan mat, med längre hållbarhet, som man ändå brukar äta i vanliga fall. Då minskar risken för att det bara blir liggande.

Angie Gray

Privatpersoner ska kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka om det blir kris. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida finns tips på hur man kan förbereda sig med bland annat mat, kommunikationer och hygien.

Helena Söderblom bor tillsammans med man och barn i ett radhus och jobbar till vardags med att förbereda myndigheter på krissituationer, som till exempel cyberattacker. Hon har även skrivit två barnböcker på temat prepping.

– För min familj gjorde ÖB:s uttalande ingen stor skillnad, vi har haft bra hemberedskap i över tio år. Det var i samband med att jag blev förälder som jag insåg hur sårbart allt är, säger Helena Söderblom och fortsätter:

– Man blir beredd på att allt kan hända, har alltid en extra uppsättning kläder och en första hjälpen-väska till hands.

2020 bokdebuterade hon med spänningsromanen "När världen slocknar", där ett snöoväder drar in över Stockholm. Uppföljaren "När fjället tystnar" kom året därpå. Böckerna handlar om barn vars tillvaro på olika sätt ställs på ända.

– Barnen i dag får mycket information om omvärldsläget, i skolan, på nyheterna och via sociala medier. Mina barn har övat inrymning i sin skola, berättar hon.

"Hur man ska klara att hålla hygienen om man inte har rinnande vatten, det kan vara bra att ha tänkt på" säger Helena Söderblom.

"Hur man ska klara att hålla hygienen om man inte har rinnande vatten, det kan vara bra att ha tänkt på" säger Helena Söderblom.

Angie Gray

Det innebär att elever och personal stänger in sig för att få skydd.

– Sådant skär i mammahjärtat. Samtidigt förstår barnen syftet och vi kan prata om det. Samhället övar beredskap på en övergripande nivå, men jag tror att skönlitteratur är ett bra sätt att närma sig frågan om vad som händer med människorna i samhället vid en kris.

Bygger på förrådet

Hemma i Sköndal har Helena Söderbloms familjs gradvis byggt upp ett lager med det nödvändigaste.

– Vi har allt det som man rekommenderas att ha. Mat, vatten, toapapper, radio. Men vi fortsätter bygga på förrådet successivt, säger Helena Söderblom.

Frysta petflaskor – kan användas som kylklampar och som dricksvatten.

Frysta petflaskor – kan användas som kylklampar och som dricksvatten.

Angie Gray

Hon tror att prepping kan kännas övermäktigt för många, men att det går att få till en grund med enkla medel.

– Som att till exempel ha petflaskor med vatten i frysen. De är perfekta att använda som kylklampar om kylen slutar fungera, och när vattnet smälter kan man dricka det. Många bor i lägenhet och man behöver inte ha en bondgård med självhushåll för att vara förberedd.

En bra sak om man känner sig orolig är att inte lyfta blicken för mycket, menar Helena Söderblom.

– Hur lagar jag mat om inte strömmen funkar? Hur håller jag hygienen om jag inte har tillgång till rinnande vatten? Sådana enkla, konkreta saker är bra att ha tänkt på.