En efter en släntar några av de boende på Kullens äldreboende i Ekerö in i matsalen för att träffa Mitt i:s utsända. Kjell Westerdahl, 88, hälsar glatt med en lyft armbåge, lika självklart för honom vid ett nytt möte som ett handslag var förr.

Med sig har han Kristina Solum,100, Anna-Lisa Åsman, 92, och Karin Eriksson, 102. Alla nyligen vaccinerade med två doser av Pfizers coronavaccin. 

– Det känns bra och gjorde inte ont, säger Kristina Solum.

Mer än själva sticken i armen har de inte märkt rent fysiskt, men livet kan ändå börja räknas till ett före och efter sprutorna. 

– Nu kan jag hjälpa andra utan risk för smittan. Om någon har svårt att gå kan jag stötta dem och jag vågar gå fram och fråga hur någon mår, säger Anna-Lisa Åsman.

Smittades förra våren

För Kjell Westerdahl känns det extra tryggt. Han testade själv positivt förra våren och vill inte gå igenom det igen.

– Det här känns tryggt och skönt. Efter att jag hade smittats blev jag fullständigt orkeslös och tappade all kraft i mina ben.

Karin Eriksson kan slappna av lite extra efter sina dubbla doser.

– Det känns tryggare. Nu vet jag att jag inte blir liggande sjuk. Jag är glad för varje morgon jag vaknar, säger hon.

Hon känner även en lättnad för sina vänner på boendet.

– Förut är det första jag har frågat varje morgon när personalen väcker mig, hur de andra mår. Det behöver jag inte göra nu.

Längtat efter besök

Alla är de överens om att den sociala gemenskapen har varit god trots pandemin, men att i större utsträckning kunna träffa anhöriga är en stor lättnad.

– Besöksförbudet har varit jobbigt. Jag sålde min lägenhet för ett tag sedan och skulle tömma den. Men det dröjde innan min son kunde hjälpa mig att flytta över saker hit. Det är skönt att kunna ses mer, säger han.

Karin Eriksson håller med honom och hoppas att det nu kan bli aktuellt med mer besök.

– Jag har två söner. En av dem bor på ett äldreboende. Vi har fått pratat i telefon en gång om dagen som försiktighetsåtgärd, säger hon.

För Kjell Westerdahl har hans stora intresse för teknik varit till stor hjälp.

– Jag har haft videosamtal och betalar räkningar digitalt. Sedan är jag intresserad av foto och har kunnat jobba mycket med bilderna digitalt, säger han.