Lättade. Kristina Solum och Anna-Lisa Åsman kan dra en lättnadens suck efter att ha fått två doser vaccin. Nu tror de att vardagen blir lite lättare på Äldreboendet Kullen. Foto: Stefan Källstigen

Så förändras livet efter två sprutor

Vaccineringen är avklarad på Kullens äldreboende. Efter dubbla sprutor kan vardagen sakta börja bli lite mer normal för några av Mälaröarnas äldsta.

  • Publicerad 13:01, 20 apr 2021

Nu kan jag hjälpa andra utan risk för smittan.

En efter en släntar några av de boende på Kullens äldreboende i Ekerö in i matsalen för att träffa Mitt i:s utsända. Kjell Westerdahl, 88, hälsar glatt med en lyft armbåge, lika självklart för honom vid ett nytt möte som ett handslag var förr.

Med sig har han Kristina Solum,100, Anna-Lisa Åsman, 92, och Karin Eriksson, 102. Alla nyligen vaccinerade med två doser av Pfizers coronavaccin. 

– Det känns bra och gjorde inte ont, säger Kristina Solum.

Mer än själva sticken i armen har de inte märkt rent fysiskt, men livet kan ändå börja räknas till ett före och efter sprutorna. 

– Nu kan jag hjälpa andra utan risk för smittan. Om någon har svårt att gå kan jag stötta dem och jag vågar gå fram och fråga hur någon mår, säger Anna-Lisa Åsman.

Smittades förra våren

För Kjell Westerdahl känns det extra tryggt. Han testade själv positivt förra våren och vill inte gå igenom det igen.

– Det här känns tryggt och skönt. Efter att jag hade smittats blev jag fullständigt orkeslös och tappade all kraft i mina ben.

Karin Eriksson kan slappna av lite extra efter sina dubbla doser.

– Det känns tryggare. Nu vet jag att jag inte blir liggande sjuk. Jag är glad för varje morgon jag vaknar, säger hon.

Vaccinerade. Kjell Westerdahl och Karin Eriksson på Kullens äldreboende på Ekerö har fått två doser vaccin. Det öppnar för lite mer umgänge med anhöriga. Foto: Stefan Källstigen

Försiktig. Karin Eriksson kommer fortsätta vara försiktig och hålla avstånd även om hon nu har vaccinerats mot covid-19. Foto: Stefan Källstigen

Hon känner även en lättnad för sina vänner på boendet.

– Förut är det första jag har frågat varje morgon när personalen väcker mig, hur de andra mår. Det behöver jag inte göra nu.

Längtat efter besök

Alla är de överens om att den sociala gemenskapen har varit god trots pandemin, men att i större utsträckning kunna träffa anhöriga är en stor lättnad.

– Besöksförbudet har varit jobbigt. Jag sålde min lägenhet för ett tag sedan och skulle tömma den. Men det dröjde innan min son kunde hjälpa mig att flytta över saker hit. Det är skönt att kunna ses mer, säger han.

Karin Eriksson håller med honom och hoppas att det nu kan bli aktuellt med mer besök.

– Jag har två söner. En av dem bor på ett äldreboende. Vi har fått pratat i telefon en gång om dagen som försiktighetsåtgärd, säger hon.

För Kjell Westerdahl har hans stora intresse för teknik varit till stor hjälp.

– Jag har haft videosamtal och betalar räkningar digitalt. Sedan är jag intresserad av foto och har kunnat jobba mycket med bilderna digitalt, säger han.

Foto: Stefan Källstigen

SE FILM: Levande sköldpadda hittad i Mälaren

Nyheter ”Trodde först det var ett löv” Personal från Ekerö brandstation hade övning i Mälaren. När de lade till med sin båt utanför Drottningholms slott hittade brandmannen Tommy något minst sagt annorlunda i vattnet.torsdag 29/4 14:26

Suzanne Reuter spelar in vikingadrama på Ekerö

Nyheter Hoppas på tv-serie med filmmakaren Faravid Svalfors av Ugglas Filmmakaren Faravid Svalfors af Ugglas vill teckna en berättelse om relationer, hierarkier och konflikter på Mälaröarna under vikingatiden. Suzanne Reuter gör huvudrollen och nu hoppas duon att det...fredag 23/4 13:47