Att inte tåla gluten, som finns i mat som innehåller vete, korn och råg, kan vara besvärligt i vårt samhälle – inte minst vid speciella tillfällen när det allt som ofta dukas upp med tårta bullar och kakor.

Som barn kan det vara extra känsligt att inte kunna äta samma som kompisarna, särskilt om man dessutom möts av okunskap.

Det menar Margareta Elding-Pontén från Askim, som i dagarna släpper boken "Lotta och Tarm-Ludde", som är en fackbok i sagoform för barn om just celiaki – i syfte att öka förståelsen.

Egen erfarenhet

Hon är doktor i kemi och engagerad inom området celiaki (glutenintolerans) och har tidigare gett ut kokboken "Glutenfritt – gott och enkelt".

– Barn vill ju inte känna sig annorlunda. Där har skolorna en viktig uppgift, när det till exempel serveras fika, att se till att även de som har celiaki eller en allergi får något som motsvarar. Om de andra får en lussekatt så vill man inte få en torr skorpa eller ett äpple.

Eftersom både hon själv och ett av hennes barn har celiaki vet hon av erfarenhet att okunskapen ibland är stor.

– Min förhoppning är att boken ska kunna användas av skolor och förskolor i utbildningssyfte.

Exakt vad som orsakar celiaki är fortfarande inte helt klarlagt, men för att minska risken rekommenderar Livsmedelsverket en långsam introduktion av gluten för spädbarn. Detta efter att man sett att celiaki är vanligare hos barn som plötsligt fått stora mängder gluten.

Kräver specialingredienser

En vanlig missuppfattning, menar Margareta Elding-Pontén, är att alla skulle må bättre av att utesluta gluten.

– Så är det inte. Tar man bort gluten utan att ersätta med annat kan man missa mycket nyttigheter, bland annat är risken att kosten blir fiberfattig och fullkornsfattig.

– Däremot kan många med IBS (känslig tarm) uppleva att de mår bättre av att utesluta gluten, men då handlar det ofta om kolhydrater i vete, korn och råg och inte om proteinet gluten.

När det kommer till att baka glutenfritt menar hon att det krävs kunskap för att inte brödet ska bli torrt och hårt.

– Att bara använda glutenfritt mjöl räcker inte utan man behöver lite specialingredienser, som linfrön, chiafrön, fiberhusk, finpulveriserade psylliumfröskal eller xantangummi, säger Margareta Elding-Pontén.

När det snart dukas upp till årets första adventsfika hoppas hon att även de med celiaki ska kunna njuta av en mjuk lussekatt eller en lagom hård pepparkaka.