Var du bor ska inte avgöra din tillgång till vård. Det tycker Socialdemokraterna i Region Stockholm och går till val på att införa ännu en läkarbåt i skärgården – i Vaxholm.

– Under 16 år har Moderaterna prioriterat marknaden framför vårdbehoven. De stora förlorarna har varit alla som inte bor i Stockholms innerstad. Det räcker nu, säger Aida Hadžialić (S) oppositionsregionråd i ett pressutskick.

”Finns i M-budgeten”

Men enligt moderaterna finns redan en till läkarbåt med i deras planering:

– Den satsning som S i regionen nu pratar om angående en läkarbåt finns redan i moderaternas regionbudget för innevarande år och ska genomföras, säger Tina Runhem partiets toppkandidat i valet till fullmäktige i Vaxholm.

– Vi ser självklart det som önskvärt att placeringen blir i Vaxholm. Därmed kommer vi ha två läkarbåtar och två ambulanshelikoptrar i vår del av skärgården

Som det är idag finns en läkarbåt i Stockholms skärgård. Båten utgår från Djurö vårdcentral i Värmdö kommun och har en fast rutt året om till öarna Möja, Runmarö, Sandhamn, Nämdö, Gällnö, Lådna, Svartsö och Ingmarsö - totalt cirka 500 patienter.

Läkarbåten som föreslås av S skulle utgå från Vaxholm/Österåker och besöka öar i Vaxholms respektive Österåkers kommun.