Förslag. Birgit Marklund Beijer (S) efterlyste ett aktivitetshus i Norra Djurgårdsstaden redan för sju år sedan. Foto: Mostphotos/Privat

S vill ha en tredje ungdomsgård på Östermalm

Redan för sju år sedan efterlyste Socialdemokraterna ett aktivitetshus i Norra Djurgårdsstaden - nu blåser de liv i frågan igen. Moderaterna vill i stället satsa på de två ungdomsgårdar som redan finns.

  • Publicerad 13:21, 25 maj 2021

Vi anser att förslaget fortfarande är aktuellt

Redan för sju år sedan efterlyste Socialdemokraterna ett aktivitetshus i Norra Djurgårdsstaden. Moderaterna vill i stället satsa på de två ungdomsgårdar som redan finns.

Redan år 2014 föreslog Socialdemokraterna ett nytt aktivitetshus i Norra Djurgårdsstaden. Förslaget fick avslag eftersom tjänstemännen ansåg att det skulle dröja till minst 2019 innan behovet för en ny ungdomsgård skulle vara tillräckligt stort.

S lämnade in förslaget en andra gång 2019, men fick åter avslag.
Birgit Marklund Beijer (S), vice ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, säger att ungdomar på Östermalm dricker mer alkohol och gör sin alkoholdebut tidigare än i andra stadsdelar. S vill därför se flera åtgärder för att förhindra detta, bland annat fler ungdomsgårdar.

Fler unga i stadsdelen

Dessutom påpekar hon att det inom den närmsta framtiden kommer att bo fler unga i stadsdelen, något man behöver planera för.

Andréa Hedin (M), ordförande i Östermalm stadsdelsnämnd, anser däremot att en ny gård kan konkurrera ut Hjorthagens verksamhet.

– Jag är mån om att hålla ihop Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden och vill att människor ska röra sig mellan områdena, snarare än att verksamheter konkurrerar med varandra. Östermalm har dessutom ett mycket rikt föreningsliv som engagerar många ungdomar.

Hon säger även att hon hoppas på att Hjorthagens ungdomsgård ska kunna locka de ungdomar som bor i Norra Djurgårdsstaden. Samtidigt är den befintliga verksamheten i Hjorthagen i behov av upprustning.

– Men då behövs mer aktivitet i lokalerna. Verksamheten står tom på dagarna och fyra kvällar i veckan. Vi söker efter någon mer verksamhet som skulle kunna inrymmas i lokalerna för att öka hyresintäkterna. Vi har bland annat en dialog med Kulturskolan.

Dialog med ungdomarna

Innan stadsdelsnämnden överväger att öppna fler ungdomsgårdar vill de först se hur man kan förbättra utbudet på dem som redan finns. Man kommer även att föra dialog med stadsdelens ungdomar.

– Det är bra att det görs en ny genomlysning, men det finns en rapport om översyn från 2020-01-22. Inget har hänt sedan dess, säger Birgit Marklund Beijer.