I dag tränar AIK:s herrar på Karlbergs träningsanläggning.

Dags att ge dem en ny hemvist, anser Socialdemokraterna som föreslår en stor utbyggnad av Skytteholms IP åt laget.

De vill anlägga ytterligare en fotbollsplan genom att ta ytan mot Frösundaleden, där det i dag ligger en Max-restaurang och en parkering, i anspråk.

– AIK är en del av Solnas identitet och Skytteholm ligger i hjärtat av Solna. Självklart är det här de borde vara, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

Bygga ny Solnahall

Flera läktare, både för fansen och en mer familjär långsidesläkare där man kan följa matcherna över en middag, ingår i förslaget.

– Vi vill samla elit och bredd. En ny fullstor plan skapar fler träningstillfällen för alla lag. Här kommer ungdomar att få spela vid sidan av sina idoler i A-laget. Jämfört med Friends som bara är för eliten kan det här bli en evenemangsplats för alla.

De vill också riva Solnahallen och ersätta med en modernare och större byggnad för Solnas inomhusidrotter, som byggs ihop med IP.

Vad kalaset skulle kosta har de inte räknat på. Men finansieringen ska ske enligt en väl beprövad modell i Solna, nämligen att företag får betala för att exploatera. Idén är ett megabygge som ska rymma omklädningsrum och klubbhus – men också kommersiella lokaler och kontor.

– Det kommer att täcka kostnaderna.

"Går inte ihop"

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) är inte så säker på det.

– Socialdemokraterna borde nog börja räkna på vad saker kostar. Det där går aldrig ihop.

Han avfärdar utbyggnaden av IP som ett avdammat AIK-förslag, och framhåller att staden bör prioritera annorlunda.

– AIK:s elitverksamhet har en träningsanläggning i Huvudsta och den inriktning vi väljer gynnar barn- och ungdomsidrotten i stället för att man satsar på eliten.

Det finns en upprustningsplan för Skytteholms IP som kommer att presenteras framåt.