Socialdemokraterna ser ut att gå starkt framåt i Sundbyberg. Med ett distrikt kvar att räkna har partiet fått 31 procent av rösterna i kommunalvalet. Det är en ökning med nästan fem procentenheter jämfört med 2018.

– Vi gör ett väldigt bra val och hamnar på 31 procent. Det är jag stolt och glad över, jag tänker inte hymla med det, säger Peter Schilling (S), partiets förstanamn och nuvarande kommunstyrelseordförande i Sundbyberg.

https://www.mitti.se/nyheter/preliminart-valresultat-socialdemokraterna-okar-i-sundbyberg/repvia!jD5aQDap6gAvEqaVwUraMA/

Inför valet gjorde SD ett utspel om att bron mellan Ursvik och Rinkeby borde rivas. Ett förslag som bidrog till att kommunalvalet i Sundbyberg kom att utvecklas till ett "värderingsval", menar Peter Schilling.

– Sundbybergarna har visat solklart att några brorivare är vi inte.

Oklart om kommande styre

Han misstänker även att partiets förmåga att lyfta fram sakpolitiken har bidragit till framryckningen i årets val.

– Jag tror också att man är nöjd med det styre som har varit och vill passa på att tacka C och L för ett gott samarbete.

Huruvida detta styre tänker fortsätta i fyra år till ger Schilling inget besked om på måndagsförmiddagen.

– Det arbete som kvarstår är minst lika svårt som det vi har gjort i valrörelsen. Det kräver grannlaga diskussioner, öppet sinne och många samtal, säger han och tillägger att han inte törs säga hur lång tid dessa förhandlingar kan ta.

Klart är att partierna i nuvarande styre stärker sina aktier jämfört med 2018 när man räknar samman deras röster, även om C och L backar cirka en procentenhet var.